(035) 624 11 81

6e klassers met scheikunde op zoek naar de geur van chemie

Of misschien beter: de chemie van geur…. een bedrijfsbezoek aan Givaudan Research & Development. 
 
Givaudan: voor de meesten misschien beter bekend als de voormalige Chemische Fabriek Naarden of recenter: Quest International, maar al sinds jaren is dit bedrijf onderdeel van de marktleider Givaudan, dat zich specialiseert in het ontwikkelen van geuren en smaken voor, onder meer, de levensmiddelenindustrie. In Naarden zit een belangrijk onderdeel van de internationale Research & Development groep van Givaudan: hier doet men fundamenteel onderzoek naar stoffen waarmee een goedkoper, veiliger, duurzamer, of nóg lekkerder aroma kan worden gemaakt, nieuwe ingrediënten voor het vruchtenkwarkjes of de zoutjes van morgen. Hierbij speelt Analytische Chemie een zeer belangrijke rol. Een onderdeel van de scheikunde waarover de leerlingen in klas 6 zojuist het eerste SE hebben afgerond.
 
Onlangs ging een groep van deze leerlingen, onder begeleiding van hun docenten Susan Born en Eric Snelders, naar de Analytical Research & Department van Givaudan. Het doel was om de verschillende instrumentele analysemethoden zoals Gaschromatografie, Massaspectrometrie, maar ook moderne scheidingsmethoden die nodig zijn bij de ontwikkeling van nieuwe moleculen, in het echt aan het werk te zien. En te begrijpen hoe deze analysemethoden essentieel zijn in de ontwikkeling van een nieuw product, of het begrijpen waarom een product zo succesvol kan zijn. 
 

Marijn Bakker en Floor Battjes, deelnemers aan dit bezoek schrijven: “ …wij zijn afgelopen 3 oktober op excursie naar Givaudan geweest. Met een klein groepje kregen we eerst een introductie over het bedrijf. Daarna kregen we massaspectrometers te zien met ‘snuivers’, deze zijn voor gespecialiseerde mensen die bij spectrometers kunnen ruiken wat voor soort geur eruit komt. De onderzoekers zijn op dit moment bezig met het project om de lekkere geur en smaakstoffen uit een bepaald soort aardbei te halen. Wij konden de verschillende geuren die ze hadden gevonden ruiken. En er werd ons uitgelegd hoe, als de ‘snuivers’ een lekkere geur hadden ontdekt, die bepaalde stof werd geëxtraheerd. Die stof ging dan naar een ander apparaat waar men achter de organische verbinding kon komen door middel van een hele grote magneet met een verwaarloosbare weerstand. Vervolgens gingen we naar een organisch chemicus die 100 gram van deze bepaalde stof kon maken. Tijdens deze excursie hebben we gezien hoe scheikundige analyses in de praktijk worden gebruikt, dat was interessant en daarnaast is het onderwerp massaspectrometrie minder theoretisch geworden, wat het makkelijker maakt om te begrijpen…”
 
Na afloop van de rondleiding hebben we onze gastheren Stephan Haiber (onderzoeksleider) Eric Kohlen en Eric Houben (onderzoekers) hartelijk bedankt voor de rondleiding. Aardig om te horen was dat de mensen van Givaudan het ook belangrijk vinden om zo’n groep van onze leerlingen te ontvangen: niet alleen om potentieel nieuwe talenten voor de chemie te enthousiasmeren, maar ook om mensen uit de omgeving (van het bedrijf) te informeren over wat Givaudan zoal doet. Dit was de tweede keer dat we op bezoek waren en het was fijn om te horen dat onze groep leerlingen zo leergierig en enthousiast waren, dat we een volgende keer weer welkom zijn. Dat knopen we in onze oren!