(035) 624 11 81

Beijing uitwisseling - dag 1, 2 & 3

9 april 2018 - 11 april 2018

Zondag 8 april en maandag 9 april 2018

Eenmaal aangekomen op Schiphol met zijn allen, vliegen we om 17:30 uur weg naar Beijing! Een lange vlucht van wel 9 uur, maar na wat gedoe zit (bijna) iedereen naast iemand van school en zijn alle leuke films voor de vlucht uitgekozen. Tijdens de vlucht lukte het sommigen te slapen, anderen hadden het net wat te gezellig om te kunnen slapen.. Maar de 9 uur vlogen zo voorbij, we waren in Beijing!! Om 8:55 uur komen we aan, we pakken onze koffers en vertrekken met de bus naar Chen Jing Lun High school.

Als we na een half uurtje op school zijn, ontmoeten we een coördinator van de school en krijgen we een uitgebreide Chinese lunch, en hebben we tijd om elkaar wat beter te leren kennen. Vervolgens stond er een les 3D printen op het programma. We hebben hartjes, badeenden, sneeuwpoppen en allemaal andere figuren ontworpen met een programma en sommigen hebben zelfs werkelijk geprint!

Hierna hebben we een rondleiding gekregen door die enorme school, die we allemaal heel druk en indrukwekkend vonden. Nu was het een uurtje of 4, eindelijk tijd om onze Chinese gastgezinnen te ontmoeten! Na een praatje en presentatie van de coördinator, zingt een groep Chinese leerlingen, die ook gasten krijgt, een heel mooi lied met zijn allen, heel erg mooi! Daarna hadden we nog een breakdance performance van 2 meisjes, ook super stoer dat ze dat samen voor iedereen deden!
Maar dan worden de lijsten tevoorschijn gehaald en worden de namen van Chinezen en Nederlanders opgeroepen, iedereen ontmoet zijn host, en krijgt een hartelijke ontvangst. Iedereen is ondertussen wel zo’n beetje in coma geraakt door vermoeiheid, veroorzaakt door de jetlag en de overgeslagen nacht. Dus alle hosten sjezen met ons naar huis en laten meteen zien dat ze zich erg verheugen op onze komst. Velen van ons aten maandagavond Chinees of iets anders speciaals! De eerste dag was al met al een hele leuke (& een klein beetje vermoeiende) eerste dag!

Julie Verbeek & Eline de Wit
 


Dinsdag 10 april 2018

Ongekende ochtend

Dodelijk vroeg, zo werd de eerste ochtend door velen beschreven. Hier moeten ze erg vroeg op school zijn, omdat ze dan voor het drukke verkeer zijn. Hierom is het dan ook handiger om te ontbijten op school. Voor de meesten betekende dit dat ze rond 6 uur op moesten staan en rond 7 uur op school waren. Toch was het wel lekker om (ook al was het weinig) te slapen aangezien we de nacht hiervoor maar heel kort geslapen hadden. 


Een stad midden in een stad
Vandaag zijn wij, na ‘s ochtends om 8:00 uur te verzamelen op de school in Beijing, vertrokken met de bus richting de befaamde Verboden Stad midden in de Chinese hoofdstad. De Verboden Stad was vroeger alleen toegankelijk voor de keizers en ambtenaren en functioneerde als een paleis voor de keizers. Nu is het gelukkig open voor het publiek. Wij kwamen daar om 9:00 uur aan en vervolgens werd aan ons vertelt: “Jullie hebben 5 en een half uur om deze stad te bekijken”. En die 5 en een half uur klinkt misschien als heel veel, maar de stad van maar liefst 720.000 vierkante meter had veel voor ons in petto. De Stad was enorm en we hebben ons vermaakt door verschillende tempels en paleizen die er in de stad stonden te bezoeken. De gehele ervaring was geweldig en wij vinden de Verboden Stad zeker een ‘must-see’ als je naar Beijing toe gaat. 

Theater met atletische acrobaten
Na de verboden stad gingen we naar een erg bekend theater in Beijing, hier waren de Amazing Acrobates op bezoek om een optreden te doen. Deze acrobaten waren volgens mij ook bekend. Het was een erg mooi theater, wij waren daar tegelijk met Duitse leerlingen die ook bij dezelfde school als wij logeren. De show was erg professioneel opgezet. Met een grote groep jongleerden ze met hoedjes tegelijkertijd, of maakten ze een pyramide van 10 mensen op één fiets die tegelijkertijd rondjes aan het rijden was. Of een man waarop een vrouw met maar één been stond op zijn hoofd en een spagaat deed, zoals op de foto hierboven rechts te zien is. Of een kleine ijzeren bal, waarin niet één, niet 3, niet 5, maar zelfs 7 motoren tegelijker tijd rondjes aan het rijden waren. Kortom deze show was onvergetelijk. Hierna was het programma voor de hele groep klaar en ging iedereen iets met zijn of haar gastgezin doen.

Thijme Pas en Folkert de Klerk


Woensdag 11 april 2018
Vandaag zijn we met de hele groep naar een museum gegaan over de geschiedenis van Beijing. Helaas konden onze Chinese hosts niet mee, omdat zij gewoon naar de lessen moesten. Na een busreis van een halfuur kwamen we aan bij het museum dichtbij het Plein van de Hemelse Vrede. In dit museum was alles te vinden over Beijing en dat maakte het dus ook zeer interessant. Helaas was alle informatie alleen in het Chinees, wat voor ons wel lastig was. Toch was er ook genoeg om wel op te pikken, want overal stonden maquettes van Beijing door de jaren heen en in het middelpunt van het museum was een zeer grote maquette te vinden, waar je heel duidelijk plaatsen zoals de Verboden Stad en het Olympisch Stadion kon zien. Ook kregen we nog een film te zien in het Engels over Beijing, dus wij kregen toch veel informatie mee. 
 
Na enkele uren het museum te hebben bezocht, reden we met de bus terug naar de school en gingen we lunchen met onze Chinese host.
 
Na de lunch hebben we een uurtje gevoetbald op het sportveld met een aantal Chinese jongens. Hierna zijn we naar boven naar een lokaal gegaan waar allemaal robots klaarstonden en is ons uitgelegd hoe de robots werkten. Toen mochten we zelf met controllers de robots besturen in een gevecht. Eerst was het een groepje Nederlanders tegen een groepje Duitsers, die ook op uitwisseling waren. Daarna vonden er meerdere gevechten tegelijk plaats. De science-les die volgde, bestond uit reacties en proeven die niet in de realiteit, maar op de computer werden uitgevoerd. 
 
Na deze lessen hebben we kort het dakterras en het tuinbouwlokaal bezocht en hebben we vervolgens een lezing beluisterd van een professor van de Tsinghua Universiteit van Beijing. Deze universiteit is een van de beste van heel China en is gespecialiseerd in techniek. De professor vertelde in het Engels over zijn universiteit en over groene energie. Door zijn uitspraak van het Engels was het niet altijd gemakkelijk hem te verstaan maar het was toch wel interessant om ook eens wat over Chinese universiteiten te horen in plaats van alleen maar over de middelbare school. 
 
Om vijf uur kwamen onze gastgezinnen ons weer ophalen om te gaan eten en de avond bij hen door te brengen. 

Max de Bie en Olivier Pon