(035) 624 11 81

Buitenlandse reizen bovenbouw

Hieronder vindt u een overzicht van de reizen naar het buitenland waaraan door bovenbouwleerlingen van onze school kan worden deelgenomen.
Nota Bene: In het vijfde leerjaar gaan alle leerlingen naar Rome óf Griekenland. Daarnaast reizen de leerlingen met Chinees in hun pakket naar Beijing, in het vierde of het vijfde leerjaar. In aanvulling hierop kan nog worden ingetekend op één facultatieve reis. Reiskosten verschillen per jaar en per bestemming. Informatie hierover krijgt u van de coördinator van een reis. Indien zich voor een activiteit meer leerlingen aanmelden dan kunnen deelnemen wordt er een selectie toegepast. De richtlijnen voor deze selectie leest u hier:

Richtlijn voor selectie van leerlingen voor buitenschoolse activiteiten

Parijs (binnen het curriculum)
Alle leerlingen die Frans volgen gaan in de herfst  naar Parijs om hun mondelinge taalvaardigheid van het Frans te oefenen.

Berlijnreis (binnen het curriculum)
Leerlingen die Duits volgen gaan in de herfst naar Berlijn. In een aantal dagen wordt de stad verkend, de geschiedenis bestudeerd, een rondleiding langs de Berlijnse muur georganiseerd en enkele belangrijke musea bezocht. Tijdens deze reis wordt zo veel mogelijk in het Duits gesproken. 

Romereis (binnen het curriculum)
Voor alle leerlingen die Latijn volgen in klas 5 vormt de studiereis naar Rome één van de hoogtepunten uit hun schoolcarrière. Het programma is intensief: iedere dag loopt iedere groep van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat lange afstanden tussen kerken, musea of het Forum Romanum. Ook in sociaal opzicht is deze reis verrijkend: hoewel je al ruim 4 jaar met elkaar in een leerjaar zit, blijk je lang nog niet iedereen (even goed) te kennen. 

Griekenlandreis (binnen het curriculum) 
Tijdens deze werkweek bezoeken de leerlingen tal van plaatsen en heiligdommen die een rol van betekenis hebben gespeeld in de rijke culturele geschiedenis van Griekenland. Mocht er sprake zijn van zeer grote belangstelling, dan krijgen de leerlingen die Grieks hebben gekozen in hun pakket in principe voorrang.

Chinareis (binnen het curriculum)
Voor leerlingen die gekozen hebben Chinees als extra vak te volgen buiten het reguliere lesprogramma om, geldt dat zij of in jaar 4 of in jaar 5 een bezoek brengen aan onze contactschool in Beijing. Het andere jaar bezoekt de Chinese school ons en zullen de leerlingen die een mondje Chinees spreken, worden ingezet voor een goed verloop van hun reis naar het verre Europa. Lees meer.

IJslandexcursie (facultatief)
Leerlingen met aardrijkskunde in hun pakket gaan in klas 6 aan het begin van het schooljaar een week naar IJsland om daar tektoniek, vulkanisme en de vorming van de aarde met eigen ogen te aanschouwen. Leerlingen en hun begeleidende docenten maken een rondreis over het eiland en kamperen o.a. aan de voet van een vulkaan.  

PEEP: het Pan European Exchange Programme (facultatief)
Zoals de naam al zegt, is dit een uitwisselingsprogramma waarin de leerlingen de hele reis in het Engels communiceren. Leerlingen van klas 4 en 5 kunnen zich opgeven voor één van de twee reizen die ieder jaar plaatsvinden: in de culture- of history-richting of in de science-richting. Na een sollicitatieprocedure worden voor iedere reis 5 leerlingen geselecteerd die in het najaar naar een school in één van de deelnemende landen afreizen. Op de betreffende school staat één thema centraal, waaraan door een groep leerlingen uit de verschillende deelnemende landen gedurende een week zal worden gewerkt.

International Theatre Project (facultatief)
Scholen uit Hongarije, Griekenland, Denemarken, Finland, Roemenië, Oekraïne en Italië werken samen met het GGH om een gemeenschappelijke theatervoorstelling te realiseren. Een toneelvoorstelling maakt deel uit van dit International Theatre Project; uit de cast wordt een klein aantal leerlingen geselecteerd om ook deel te nemen aan de uitwisseling. Het gastland verschilt per jaar. 

Cambridgereis (facultatief)
Leerlingen die in het vijfde leerjaar deelnemen aan de cursus voor het Cambridge Certificate in Advanced English (CAE), kunnen zich opgeven voor een studiereis van een week naar Cambridge. Gedurende die week in mei logeren ze in Britse gastgezinnen en volgen ze een intensief examentrainingsprogramma aan een gerenommeerde talenschool.

Summerschool in Amerika (facultatief)
De Stichting Alumni van het Gemeentelijk Gymnasium organiseert voor een geselecteerde groep leerlingen, bevorderd naar klas 5,  een Summer School in de Verenigde Staten. De Summer School vindt plaats binnen  het PCC-programma van Stonehill College, vlakbij Boston en duurt drie weken. Tijdens de Summer School ervaren leerlingen hoe het is om op een campus te wonen, volgen ze een programma Liberal Arts and Sciences en ontmoeten ze leeftijdgenoten uit de Verenigde Staten en China. Zo is de Summer School een verlengstuk van de Loopbaanoriëntatie en –begeleiding. In de zomer van 2018 zijn er ook weer leerlingen naar Boston geweest. Hun verslag kunt u hier nalezen.