Chemie van het leven – Wie vermoordde Marianne?

12 december 2019 - 25 december 2019

Tijdens de laatste scheikunde les onder de bezielende leiding van docenten Born, Bianchetti en Snelders wordt - ter afsluiting van het hoofdstuk over Biochemie - het volgende spannende verhaal geïntroduceerd: “…In het landhuis wordt de verjaardag van Marianne gevierd: maar dan wordt het levenloze lichaam van Marianne gevonden. Wie is de dader? Er zijn 10 mogelijke daders, ieder voorzien van een unieke DNA code. Holmes en Watson staan voor de uitdaging om de werkelijke dader te achterhalen…“

De opdracht voor de leerlingen is om, door middel van vragen en puzzels, de DNA code van de werkelijke dader te achterhalen.
In teams moeten de leerlingen eerst een aantal stevige vragen beantwoorden over (de scheikunde achter) aminozuren, eiwitten, koolhydraten en vetten. Als ze eenmaal de antwoorden hebben verzameld moeten ze 6 puzzels oplossen om de gevonden antwoorden in een goede volgorde te krijgen. Dat betekent o.m. doolhoven oplossen, hyrogliefen ontcijferen, een cijferslot proberen open te krijgen, codes met onzichtbare inkt ontcijferen tevoorschijn ‘toveren’ …. en meer. De leerlingen worden ook nog even naar buiten gestuurd om bij de receptie (Vaartweg en Balneum) met een wachtwoord een deel van de oplossing te verzamelen: een frisse neus is goed voor ze.

De oplossingen van de puzzels leiden tot een kleurencode en deze vormt -via een aantal tussenstappen- de sleutel tot het ontrafelen van de genetische code van de dader. Het team met het juiste antwoord, de snelste tijd en de minst gebruikte ‘escapes’ (want die zijn er) heeft gewonnen.

Waarom vertellen we dit? Als je je al afvroeg waarom die 6e klassers verhit over de gang renden en wartaal uitsloegen dan is het niets bijzonders: het is een schooldag als alle andere. Maar dit keer moesten ze even iets harder aan het werk voor Scheikunde.
Was het leuk? De leerlingen waren aandachtig bezig en vonden het in elk geval spannend maar de puzzels konden zij (nog) niet allemaal oplossen.