Culturele activiteiten: podiumkunsten.

1 oktober 2020 - 1 november 2020

Zoals jullie weten bestaat er op onze school een lange traditie van theaterproducties: de Grote Avond en het Internationaal Theaterproject (ITP). Het afgelopen schooljaar strooide corona roet in het eten. Na maanden van repeteren moesten we in maart plotseling de schooldeuren sluiten en kon de Grote Avond en ITP niet meer worden afgemaakt en opgevoerd. Wat betreft ITP gaan de deelnemende landen nog overleggen of er een uitwisseling online mogelijk is. Verder hebben we onderzocht of de regisseuse Maitta Tegenbosch de productie dit schooljaar kon gaan afmaken. Maar helaas is corona nog steeds actief en zien we binnen de huidige omstandigheden geen mogelijkheid om een Grote Avond in theater Singer te organiseren zoals we dat zo graag zien.

Wat kunnen we dan wel doen? Het is uiteraard de bedoeling om onze talentvolle leerlingen een podium te kunnen bieden. We zijn nu aan het onderzoeken of dit in een andere wat kleinere setting zou kunnen. Zo willen we in samenwerking met de oudervereniging en de HGB KunstLAB gaan organiseren buiten school. We zijn hiervoor in gesprek met de Vorstin. We kijken naar de week voor de voorjaarsvakantie. Mocht het niet lukken in de Vorstin dan kunnen we KunstLAB hier op school organiseren. Uiteraard onder voorbehoud van de steeds veranderende richtlijnen.

Daarnaast zijn er ook nog de drama presentatieavonden van de leerlingen in de bovenbouw die het vak Drama als examenvak hebben gekozen. Deze avonden zijn in december en in maart en zullen voor ouders en andere familieleden zijn, ook hier zijn we afhankelijk van de dan geldende richtlijnen. De betreffende ouders en leerlingen worden te zijner tijd geïnformeerd hierover.

Alle podiumkunsten, toneel, muziek, dans, opera, hebben het moeilijk in deze tijden vanwege de publieksbeperking. Zo is het bezoeken van een professionele voorstelling nu ook erg lastig zo niet onmogelijk te organiseren. Onze cultuur coördinatoren zijn druk bezig om te kijken wat er wel kan en of er voorstellingen naar school kunnen worden gehaald.
Al met al willen we u laten weten dat we ondanks de omstandigheden er alles aan doen om te zorgen dat er buiten het reguliere lesprogramma toch een aantal culturele activiteiten door kunnen gaan. Want juist in deze tijd kan kunst helend zijn zoals Einstein het mooi formuleerde: “Een van de sterkste motieven die de mens naar kunst en wetenschap leidde is de ontsnapping aan het alledaagse.”

Anne Cavadino namens de sectie Kunst Drama en Carolien Barkey Wolf