De Grote Avond 2020: een kijkje in de keuken

9 februari 2020

De grote avond 2020 is weer hard aan de slag gegaan met een nieuwe voorstelling! Dit jaar voeren wij als vanouds één voorstelling op. Bij een nieuwe regisseuse hoort ook een nieuwe manier van theater maken. De nieuwe regisseuse Maitta Tegenbosch zet namelijk de kinderen zelf aan het werk. Samen met haar werken regieassistenten, de dirigent meneer Laret en de leider van de decorploeg Edo Verhoeff aan de nieuwe voorstelling “Ivanov”. Nu zijn de mensen die ik net heb genoemd zeker niet het belangrijkst. Het zijn namelijk de kinderen/leerlingen die het grootste deel bijdragen aan dit hele traject. Bijna iedereen die zich heeft opgegeven heeft een plekje gekregen op wat voor manier dan ook. Dit traject is dus al langere tijd bezig en wordt opgevoerd in theater het Singer in april. Alhoewel in Maitta haar ogen is dit traject eigenlijk belangrijker dan wat er uiteindelijk staat in april. Niet dat er niks komt te staan, begrijpt u het niet verkeerd maar we werken naar iets toe op een andere manier dan de spelers gewend zijn.

Wat deze grote avond nou zo totaal anders maakt dan de andere is dat wij niet vanuit een script werken, maar juist naar een script toe werken. Misschien is dit een beetje onduidelijk, maar wat ik daarmee probeer te zeggen is dat we samen met iedereen vanaf nul beginnen. Ieder die meedoet aan deze grote avond moet ook hard werken om zo een voorstelling te creëren. Ondanks dat andere manieren niet verkeerd zijn heeft deze manier een enorm voordeel. Ik moet namelijk zeggen dat ik nog nooit zo’n hardwerkende groep heb gezien. Iedereen is stuk voor stuk op zijn eigen manier zo betrokken en iedereen is ook hard nodig. Zo is het niet dat als je de grootste praatjes hebt of het beste kan spelen (want ja, dat competitieve zit er op onze school ook in) dat je dan de grootste rol krijgt. Nee, wat voor Maitta het allerbelangrijkste is, is dat je meedoet. Geen gezanik en gezeur. Dat zij het leuk hebben is belangrijker dan het hele stuk zelf. Dit alles maakt dat je met een enorm gemotiveerde groep te maken krijgt. Iedereen wil en iedereen laat zien.

Afgelopen weken zijn we bezig geweest het originele script van Tsjechov in te korten. De stukken die wij het belangrijkst en het leukst vonden hebben wij bewerkt naar iets dat speelbaar lijkt. Ivanov is een Russisch stuk met soms best moeilijke namen en woorden, wat het niet altijd gemakkelijk maakt. Al sinds oktober repeteren we met de hele groep van ongeveer 40 leerlingen op vrijdagmiddagen van 15.15 tot 18.00 uur. Nog net voor de vakantie kunnen we beginnen met scenes repeteren. En ondanks dat we nu precies weten wat het stuk inhoudt, zijn we nog lang niet klaar met ontwikkelen. Ook tijdens het repeteren van de scenes komen spelers met ideeën, want dat mag namelijk ook. Als je goed over iets nadenkt mag je alles zeggen wat je denkt dat kan. Kortom ik kan nog wel bladzijdes doorpraten over deze grote avond en over dit nieuwe traject. Waarschijnlijk komen er nog meer updates. Dan ook iets meer detail over wat er nou precies bij die dansgroep gebeurt en bij het decor en toch ook wel bij het orkest en de zang.

Pien Onland (één van de regieassistenten)

De voorstelling van de Grote avond is dit jaar op dinsdag 7 april en woensdag 8 april.