De Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2020

9 februari 2020

In de week voorafgaand aan de Kerstvakantie hebben de leerlingen uit leerjaar 4 t/m 6 in hun cluster Latijn of Grieks de klassikale voorronde gespeeld van de vermaarde Ken-Je-Klassiekenquiz. Het uitgangspunt is simpel: wie heeft de meeste feiten paraat over de Klassieke Oudheid én durft daarvoor uit te komen? De winnaars van elk cluster troffen elkaar de eerste maandag na de vakantie in het auditorium voor onze eigen schoolfinale, dit jaar voor het eerst in de vorm van een pubquiz. Het werd een agathè eris en twee van de vijf teams kwalificeerden zich voor de regionale voorronde van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz 2020. En zo stonden wij afgelopen zondag met acht leerlingen in het Allard Pierson Museum in Amsterdam, waar respectievelijk Micah Almekinders, Blom Bezemer, Paco van Dinther en Olivier Estourgie (team 1) en Daimy Ligterink, Emma Raven, Janneke Reumer en Jasmijn Smid (team 2) ons gymnasium vertegenwoordigden. Geen eenvoudige opgave, want er was stevige concurrentie en de vragen waren van zeer uiteenlopende moeilijkheid. Hier een willekeurige greep: - In welke tragedie van Aeschylus wordt verteld hoe Polyneikes tegen zijn broer Eteokles ten strijde trekt? - Een deel van de voorstanders van vuurwapens in Amerika hanteert als leus de Griekse woorden ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ (‘kom ze maar halen’). Bij welke slag tegen de Perzen gebruikten de Grieken deze woorden naar verluidt oorspronkelijk? - Welk beeld uit de oudheid komt prominent in beeld in de video Apeshit van Beyoncé en Jay-Z? Het werd een mooie middag. Team 2 speelde voor het eerst mee en heeft dapper gestreden. Regelmatig klonk er uit hun midden na het horen van een antwoord “yes!” of – iets vaker – “o, die!” en “ach, tuurlijk!” Maar het belangrijkste: het was gezellig. En team 1? Welnu: venerunt, viderunt et vicerunt! En dus zullen Micah, Blom, Paco en Olivier op 20 maart namens onze school meedoen aan de landelijke finale in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, onder classici beter bekend als de Strijd der Titanen!