​De Leesweek in klas 1

1 oktober 2020 - 1 november 2020

Binnenkort start de kinderboekenweek weer in Nederland. Normaal gesproken besteden we daar altijd aandacht aan bij het opstarten van de projectweek in de week voor de herfstvakantie. In verband met corona zijn alle reizen en andere activiteiten naar het voorjaar verplaatst in de hoop dat we dan alsnog deze waardevolle ervaringen met de leerlingen kunnen doen. We willen graag alsnog aandacht besteden aan het belang van lezen.

Het thema van de boekenweek 2020 gaat terug in de tijd. Waarom? Boeken helpen de geschiedenis tot leven te brengen, waardoor de wereld van vroeger weer tastbaar wordt. In diverse lessen willen we met alle leerlingen uit klas 1 hetzelfde boek gaan lezen: Het beest met de kracht van tien paarden van Lida Dijkstra. Het beest met de kracht van tien paarden is een prachtige hervertelling van het klassieke Griekse verhaal over Theseus en de Minotaurus. Theseus, zoon van de Atheense koning, wil voor eens en voor altijd afrekenen met de Minotaurus (half stier/half mens). De leerlingen krijgen na het lezen van elk hoofdstuk enkele vragen en deze bespreken ze daarna in een eigen leesgroepje. Samen met hun leesgroepje maken ze tevens een digitale kijkdoos van het labyrint.