(035) 624 11 81

Donderdag 7 november: EUSO kickoff met 15 GGH bèta toptalenten!

 Al heel wat jaren doen we als Gymnasium Hilversum trouw mee met de EUSO: European Union Science Olympiad: en niet onverdienstelijk! Vorig schooljaar wonnen we voor de tweede keer de prijs ‘Beste EUSO school’ en hadden we maar liefst twee van onze leerlingteams in de Nationale finale in Nijmegen waarvan 1 team (Tess Goudswaard, Danique Braam en Maurits van Altvorst) uiteindelijk door wist te stoten naar de Internationale EUSO finale in Lissabon. 
 
Ook dit jaar is er weer een EUSO olympiade: een science olympiade voor jonge leerlingen (niet ouder dan 17 jaar) uit de VWO bovenbouw. Zij werken in een team van 3, dat ze zelf samenstellen. Eerst zijn daar de voorrondes: in de periode november-december op verschillende Universiteiten en Hogescholen moeten teams van verschillende scholen tegen elkaar ‘strijden’: een hele dag praktische opdrachten op het gebied van Natuurkunde, Scheikunde en Biologie, waarbij ze ook nog eens pittige vragen over deze opdrachten moeten beantwoorden. Naast theoretische kennis en praktische vaardigheden worden de leerlingen ook getest op hun samenwerking, zelfwerkzaamheid en het efficiënt gebruiken van de tijd. Dit jaar zijn er voorrondes op de Universiteiten van Amsterdam, Utrecht, Leiden, Wageningen, Enschede (Twente), Maastricht, Nijmegen, Groningen. Per locatie zal een winnaar van een voorronde uit de bus komen en de winnende teams komen ‘tegen elkaar uit’ tijdens de landelijke Finale, die dit jaar op de Universiteit van Groningen zal plaatsvinden. En de twee winnende teams van die finale, gaan dus internationaal: dat zal in mei 2020 zijn in een van de hoofdsteden van de deelnemende Europese landen. 
 
Goed, terug naar het begin en eerst maar eens de voorrondes: uit onze kweekvijver van bèta talenten hebben zich 5 teams aangemeld, deze teams zijn inmiddels door ons aangemeld bij de EUSO organisatie en zij zullen binnenkort worden uitgenodigd voor hun voorronde:
 
team Julie de Boer, Jasmijn Smid en Mila Steenmeijer: ‘Yes we can!’
team Kees den Tex, Niek Wilms en Christiaan Braam: ‘Hangover 2019’
team Marili van Weede, Lemar Ruiter en Livia Lamers ‘We will make GGH great again’
team Maud Camfferman, Sofie Doeksen en Catherine Xu ‘Betagirls forever!’
team Anne Maartje Lobregts, Marleen Smit en Lucas v.d. Haven ‘Stille wateren, diepe gronden’ 
Donderdag 7 november jl. hadden we de kickoff voor deze EUSO wedstrijd. Begeleiders Rob de Boer en Eric Snelders, samen met onze zeer gewaardeerde TOA’s Laurens de Waard, Samantha Hol, Martijn Wijma en Pieter Schutz, hebben we het programma doorgenomen, de manier waarop de teams zich moesten gaan voorbereiden en tips en trucs doorgenomen. Ook hadden we enkele oud-EUSO-winnaars uitgenodigd om te vertellen over hun ervaringen. Na deze bijeenkomst gingen de teams gretig aan de slag met het maken van afspraken voor hun training en voorbereiding: er is een heel programma samengesteld voor de leerlingen waarmee ze kunnen oefenen op de onderwerpen die ze (misschien) nog niet hebben gehad en vaardigheden te leren waar ze tijdens de olympiade zeker mee in aanraking zullen komen.
 
Dit jaar mogen 6e klassers niet mee doen, vanwege het samenvallen van het CSE met de EUSO finale. Dat betekent dat er meer plaats is voor leerlingen uit klassen 5 en 4, en dat is maar goed ook. Eerlijk is eerlijk: een 4e klasser zal het zwaar hebben tijdens zo’n olympiade (want je wordt getoetst op een veel hoger niveau) maar wij vinden het belangrijk om onze EUSOïsten al vroeg kennis te laten maken met deze bijzondere olympiade en hen de kans te geven om eerst te ervaren en dan een volgende keer misschien wel te winnen ;-)
 
Het is prachtig om te zien hoe enthousiast leerlingen, in teamverband, aan de slag gaan en hun kansen pakken, we zijn erg blij met de nieuwe teams en we zullen u zeker weer informeren over de resultaten! Meer informatie over de vakoverstijgende bèta-olympiades? Neem contact op met deboer@ggh.nu of snelders@ggh.nu