GGH wint twee keer EUSO Olympiade

2 februari 2019

Afgelopen vrijdag en zaterdag waren 6 van onze leerlingen: Maurits van Altvorst, Tess Goudswaard en Danique Braam, maar ook Casper Tops, Tristan Boutkan en Salle Vonhof, twee dagen aan het werk op de FNWI faculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij streden daar met hun teams tegen de teams van andere scholen (en ja: dus dit keer ook tegen elkaar) in het kader van de landelijke EUSO  (European Union Science Olympiade) finale. In de voorrondes waren 150 teams van diverse scholen, op verschillende universiteiten uitgekomen en per lokatie kon het beste team naar deze landelijke finale. Totaal waren er 10 teams die het in Nijmegen tegen elkaar moesten opnemen, waarvan wij dus 2 teams hebben geleverd. De leerlingen hebben die twee dagen practica en theorie opdrachten gedaan op het niveau van eerstejaars natuurkunde/scheikunde/biologie studenten, dus ze werden fiks uitgedaagd!

Zaterdagmiddag was de prijsuitreiking: de deelnemende leerlingen en hun ouders/grootouders en docenten/begeleiders zaten in spanning: zoals altijd werden de teams in volgorde van positie naar voren geroepen: dus elke keer als er een naam van een school volgde die niet Gymnasium Hilversum was, wisten we dat we weer een plek hoger stonden en meer kans hadden op het brons, zilver of goud.

Het is Danique, Tess en Maurits gelukt om de eerste prijs te winnen. Zij zullen als team doorgaan naar de Europese finale. Dat vindt dit jaar in mei in Lissabon plaats.

Hierna volgde ook nog een andere prachtige uitreiking: beste EUSO school. Ook deze prijs hebben we dit jaar gewonnen! Een mooie glazen plaquette mocht dhr. Snelders mee naar school nemen. Een bekroning op het vele werk dat hij en dhr. de Boer hierin steken.