(035) 624 11 81

IJsland dag 2: geisers, watervallen en het parlement

9 mei 2018 - 13 mei 2018

Van 8 t/m 13 mei is een groep leerlingen met aardrijkskunde in het profiel op studiereis in IJsland. Diverse plaatsen worden bezocht waarbij o.a. aandacht besteed wordt aan vulkanisme en post-vulkanisme, riftvorming, erosie, de vorming van basalt en natuurlijk geothermie en geothermische energie. Hieronder kunt u het blog van de leerlingen over hun ervaringen volgen. 


Woensdag 9 mei, IJsland dag 2 - tekst en foto's Willem Rote 
Daar lig je dan in ‘the middle of nowhere’ omringd door vulkanen, sneeuw en schapen. Terwijl je dit allemaal tot je probeert door te laten dringen staat daar onze altijd onvermoeibare en enthousiaste begeleiding met daarboven uitstekend Pjetr Aka Peter, onze eigen Nederlands sprekende local, die ons met zijn romantische verhalen doet verbazen over de wonderen van dit prachtige eiland. En die ons een beetje vertrouwd laat voelen in dit voor ons Utopia. Veel tijd voor het laten inzinken van dit alles is er echter niet. Er staat ons namelijk een druk programma te wachten om dit alles te kunnen zien. 
 
Gullfoss waterval
8 uur aan het ontbijt, geïnstrueerd en al, begonnen wij onverwachts met het meezingen van de enige echte IJslandse Guus Meeuwis, ingezet door onze gastvrouw. Opgewekt en al begonnen wij onze reis. Zittend in de nu al vertrouwde bus bestormden wij het ruige landschap waarvan wij nog maar een fractie gezien hadden, maar waarover wij, in de aardrijkskundelessen in de  aanloop naar deze reis,  al enthousiast waren gemaakt.Vanuit de bus konden wij het eerste wonderbaarlijke natuurverschijnsel al zien, de Gullfoss, een magnifieke waterval in de witte rivier. Van dichtbij is deze waterval nog verbluffender. Natuurlijk hebben wij hier, als professionele fotografen, een fotoshoot gehouden. 
 
Fotoshoot bij de waterval
Het was er koud en wij verheugden ons al stiekem op de verwarming in onze luxueuze bus, die niet te missen is vanwege zijn bijzondere kleur en zijn charismatische chauffeur “Ethor” die voorzien is van een rayban en hippe sneakers. Wij zetten onze tocht voort naar een volgende bekende attractie in IJsland….. geen achtbaan maar een geiser. En wat voor een geiser! Hier zagen we het bewijs voor de nietigheid van de mens tegenover de natuur: spuitende warmwaterbronnen (toelichting: zondagmiddag, nadat uw kroost is weder gekeerd, hier over meer). Met onze magen gevuld (hamburgers!) en onze zintuigen verwonderd verstelden wij onze stoelen in de bus tot ligstand en keken wij uitbuikend om ons heen naar de vermakende uitzichten.

De natuur is een mooi iets maar ook een onvoorspelbaar iets, bij pogingen om een Schildvulkaan te bereiken bleek de weg onbegaanbaar, ook dit hoort bij een reis waar de kunst niet binnen maar buiten is. Onze reis vervolgde zich naar Thingvellir, de breuk tussen de Noord-Amerikaanse plaat en de Euraziatische plaat. Hier was een prachtige waterval te zien, maar deze plek was extra bijzonder vanwege de origine van het eerste parlement dat is opgericht in 930 na Christus. Dit alles hadden wij nooit kunnen weten als Pjetr niet had bewezen dat hij niet alleen verbluffend klonk door de speakers van de bus, maar ook buiten, omgeven door gekletter van watervallen, wat er zeer indrukwekkend uit zag met de bergen en vulkanen er omheen. 
 
Links: caldeira Rechts: waterval bij Thingvellir
Na deze mooie omgeving gezien te hebben, gingen we verder met de bus naar de laatste stop, een caldeira. Het weer sloeg om en bevestigde de eerder vertelde verhalen over het klimaat in IJsland. De door mama ingepakte regenpakken werden tevoorschijn gehaald. Daar stonden we dan, elkaar amper verstaand. Wat nu? Verslagen door de regen? Er was één aangewezen leider, meneer Brockbernd, wellicht de dapperste man van IJsland. Hij lichtte ons in over deze exceptionele vorm van een vulkaan. De krater van de vulkaan is gevuld met water, wat een bijzondere vorm met zich medebrengt. Ondanks dat het ondertussen hard regende was het wel mooi om rond de krater van de vulkaan te lopen. We kregen namelijk voor het eerst de kans om de plaatjes in ons aardrijkskundeboek tot leven te laten komen. Nat geregend en vele ervaringen rijker gingen we met de bus terug naar het guesthouse. Daar werden we ontvangen met kippenbouten en friet. De kou al lang vergeten hebbend sloten we het diner af met een passend IJslands toetje. Het diner mocht verlaten worden en er werden drie vrije uren toegekend. In een land als IJsland, waar de buitenlucht je museum is, vond men het dan ook niet moeilijk om zich te vermaken met bijv. voetballen, wandelen, rivieren en vulkanen bekijken, en natuurlijk hevig converseren. Verveling was niet aan de orde en het was jammer toen wij onze ogen moesten sluiten voor de al veel te snel gekomen tweede nacht.