IJsland dag 3 - geisers en lava

10 mei 2018 - 13 mei 2018

Van 8 t/m 13 mei is een groep leerlingen met aardrijkskunde in het profiel op studiereis in IJsland. Diverse plaatsen worden bezocht waarbij o.a. aandacht besteed wordt aan vulkanisme en post-vulkanisme, riftvorming, erosie, de vorming van basalt en natuurlijk geothermie en geothermische energie. Hieronder kunt u het blog van de leerlingen over hun ervaringen volgen.

Donderdag 10 mei, IJsland dag 3 - tekst en foto's Julius Kock en Xander Ziedses des Plantes

Na een ontbijt bestaand uit brood met beleg en ontbijtgranen zaten we met zijn allen om kwart voor negen in de bus en klaar om te vertrekken. Onze eerste stop was het lavamuseum. Hier werd op een interactieve manier de werking van aardplaten en hotspots weergegeven. Bijvoorbeeld door middel van het draaien aan een rad, waarmee je eigenlijk een soort tijdreis maakte en kon zien hoe alles zich ontwikkeld had. Stop 2 was de waterval Skogafoss, waarbij je aan de top een prachtig uitzicht te wachten stond. (Ook kon je de waterval aan de voet bezoeken, waar je de kracht van de waterval kon waarnemen.)

Links: waterval. Rechts: de gletsjer. Rechtsonder: voorbeeld van een papegaaiduiker (die we helaas niet zagen)
De derde en misschien wel mooiste stop van de dag was bij de Sólheimajökull, dit is een gletsjertong waarbij de grote ijsmassa, die je doet denken aan buitenaardse filmlocaties zoals in de film Interstellar, in contrast staat met het groene heuvelachtige landschap dat er pal naast ligt. Ook kregen we hier uitleg over hoe een gletsjer functioneert en de verschillende soorten dalen die het kan produceren.
 Groepsfoto
We stopten kort bij een supermarkt om lunch te kopen en de voedselvoorraden aan te vullen. Het resterende programma bestond uit het bezoeken van verschillende punten aan de kust, waarbij we vogels konden spotten maar wel moesten oppassen voor de zogenaamde 'sneakerwaves'.  Eén van onze begeleiders is hiervan slachtoffer geworden en moest daardoor zijn broek drogen met behulp van de handdrogers in de openbare toiletten.

Omdat het een ongunstige tijd van het jaar was hebben we helaas  geen papegaaiduikers kunnen zien. Als laatst bezochten we opnieuw een waterval, maar het bijzondere aan deze was dat er een pad omheen liep en dat je eronder door kon lopen. Op de busreis terug naar de hostel waren de meeste mensen vermoeid maar sommigen hielden met muziek de sfeer erin.