(035) 624 11 81

IJsland dag 5 - Rondtoeren en ronddobberen

12 mei 2018 - 13 mei 2018

Van 8 t/m 13 mei is een groep leerlingen met aardrijkskunde in het profiel op studiereis in IJsland. Diverse plaatsen worden bezocht waarbij o.a. aandacht besteed wordt aan vulkanisme en post-vulkanisme, riftvorming, erosie, de vorming van basalt en natuurlijk geothermie en geothermische energie. Hieronder kunt u het blog van de leerlingen over hun ervaringen volgen.


 Zaterdag 12 mei, IJsland dag 5 - tekst en foto's Merel Biesheuvel en Aron van Elk

Dag 5 was een zware dag. De nachtelijke jamsessies in combinatie met een meedogenloos vroeg ontbijt zorgden ervoor dat we met z’n allen als een stel zombies in de bus stapten. De eerste bestemming was een geothermische energiecentrale, waar het proces van een zo duurzaam mogelijk energietransport werd uitgelegd. Vanuit deze locatie wordt warmte en energie geleverd aan Reykjavík en omgeving, op een duurzame en natuurlijke wijze. 

 Overizicht over geothermische centrale
Vervolgens hebben we een lange toeristische omweg genomen naar de Blue Lagoon, omdat we daar pas vanaf 1 uur terecht konden. Na een lange, hobbelige weg door lavavelden, langs de kust en dwars door het bruisende centrum van een uitgestorven vissersdorpje in the middle of nowhere, zijn we nog langs een grot in een lavaveld geweest. Bij een vulkaanuitbarsting zo’n 3000 jaar geleden had zich bovenop een stroperige massa lava een korst gevormd; hieronder stroomde een rivier van hetere lava, die nog niet was gestold. Toen de lava tenslotte wel afkoelde ontstonden op sommige plekken onder de eerstgevormde korst holtes, sommigen zo groot dat je er doorheen kan lopen.  
 Lavavelden op weg naar Blue Lagoon
 
In een van deze grotten zijn wij naar beneden geweest; aanvankelijk leek hij niet eens heel groot (we pasten er als groep van 30 nauwelijks allemaal in) maar toen we met z’n allen terug de bus in gingen bleken er zo’n zes leerlingen te ontbreken. Wat bleek: er was nog zo’n 50 meter kruipruimte die veel verder de grot in strekte. Het zestal was dat hele stuk verder gekropen zonder dat wij dit wisten en er was al lichte paniek uitgebroken toen ze eindelijk boven kwamen.  
Blue Lagoon

En toen de BLUE LAGOON! Het hoogtepunt van de IJslandreis natuurlijk. Baden in geothermisch bronwater, fancy drankjes drinken met je hoofd naar het zonnetje gericht en elkaar insmeren met gezichtsmaskers, zodat ieders gezicht weer aanvoelt als een babyhuidje. Uiteindelijk liep iedereen erbij als een mummie, maar er waren mensen die er nog een vreemder gezicht van wisten te maken: veel kale mensen wisten namelijk niet zo goed waar de grens van zo’n gezichtsmasker lag zonder natuurlijke haargrens, en liepen dan ook rond met hun hele hoofd onder een dikke laag witte smurrie. 
 Baden in Blue Lagoon

Het was een aparte, reinigende maar vooral relaxte ervaring die de IJslandreis tot een waardig einde bracht.