Klas 6 bezocht Givaudan

27 september 2018

6e klassers met Scheikunde op bezoek bij de Analytical R&D afdeling van Givaudan.

De 6e klassers zijn op dit moment bij scheikunde bezig met het hoofdstuk over 'Analyse'. Zij leren over de diverse chemische analysetechnieken die gebruikt worden voor het identificeren van moleculen en het bepalen van (extreem lage) gehaltes van stoffen in een monster. Onder meer leren zij hoe chromatografie werkt en gaschromatografie, over massaspectrometrie en titrimetrie. Het zijn onderwerpen die door de leerlingen vaak als 'pittig' worden ervaren, vooral omdat er veel logisch redeneren in combinatie met lastig rekenwerk wordt gevraagd.

Wist je dat elk 4e product in de supermarkt (grond-)stoffen van Givaudan bevat?
Speciaal om die reden hebben we een bezoek georganiseerd naar Givaudan. Givaudan is 's werelds grootste fabrikant van geur- en smaakstoffen: zij maken aroma's en geuren die iedereen wel gebruikt maar niet direct (her-)kent en je zult de naam Givaudan niet snel op een verpakking van chocola, koekjes, pudding of op parfum of deodorant tegenkomen want hun klanten zijn de fabrikanten van de bekende merken op het gebied van voeding, drank, persoonlijke verzorging, schoonmaakmiddelen, parfums enzovoorts. Toch is elk 4e product dat je in de supermarkt koopt een product waar een Givaudan geur- of smaakstof in zit !

Analytical R&D Afdeling jaagt op nieuwe moleculen
In Naarden huist de Nederlandse vestiging van Givaudan (met overigens ook nog een productielocatie in Barneveld): velen kennen de voorgangers van Givaudan wel: Quest International of als u al iets meer op leeftijd bent: chemische fabriek Naarden of daarvoor de Glycerinefabriek. In Naarden zit naast productie ook de Research en Development afdeling gevestigd. In het Analytical R&D lab wordt onderzoek gedaan naar de samenstelling van -bijvoorbeeld- natuurlijke producten, om er achter te komen welke moleculen verantwoordelijk zijn voor de typische smaak of geur. Die moleculen worden dan geïsoleerd en geïdentificeerd en als men eenmaal weet welke moleculen nagemaakt moeten worden (want ze zijn in de natuur maar in kleine hoeveelheden aanwezig) wordt door het Organisch laboratorium het molecuul gesynthetiseerd.

Flavour-language
11 van onze leerlingen arriveerden donderdagmiddag 27 september in Naarden, met hun begeleiders Eric Snelders en Samantha Hol, alwaar ze werden ontvangen door Dr. Stephan Haiber en waar ze een rondleiding kregen door de organische en analytische laboratoria. Ze kregen uitleg van onderzoeker Eric Kohlen over identificatie en scheiding van stoffen d.m.v. gas- en vloeistofchromatografie en NMR en Masssaspectrometrie. Na een uitvoerige rondleiding en toelichting op het proces van identificatie brachten de leerlingen ook een bezoek aan het 'Sniffing' lab. Dat is een onderzoeksruimte waar gaschromatografen (voor het scheiden en isoleren van moleculen) staan opgesteld, voorzien van massaspectrometers (opheldering van de structuur) en een 'sniffer': dat is een plaats waar de onderzoeker zijn neus kan plaatsen en daar de voorbijkomende, afzonderlijke stofjes uit een mengsel kan ruiken. Onderzoeker Eric Houben legde ons uit hoe dit proces precies in zijn werk gaat, hij liet zien hoe een chromatogram en een massaspectrum tot stand komt en hoe je kunt bepalen welk molecuul van belang kan zijn. Ook vertelde hij dat de flavouristen gebruik maken van een speciaal ontwikkelde Flavour-language (hun commentaar wordt opgenomen tijdens zo'n sniffing sessie), een molecuul wordt dan bijvoorbeeld omschreven als 'rood' of 'groen' met een 'nootachtige boventoon' of 'hout en gras'.

In het sniffing-lab
Natuurlijk mochten onze leerlingen ook sniffen en proberen vast te stellen welke moleculen zij dachten waar te nemen en op welk moment deze uit de gaschromatograaf kwamen. Verder deden we nog wat testjes om te kijken wie het meest nauwkeurig geuren van moleculen kan omschrijven.

Wanneer komen jullie terug?
Tijdens de uitleg en rondleiding stelden onze leerlingen veel vragen: en dat is goed! Dat werd duidelijk op prijs gesteld door de rondleiders en bij het afscheid kregen wij complimenten mee en werden we uitgenodigd om zeker nog een keer terug te komen. Dat zullen we vast doen! Immers, je komt niet zo makkelijk binnen in zo'n geavanceerd lab en krijg je de kans om een kijkje te nemen in de keuken van een innovatief bedrijf zoals deze.