(035) 624 11 81

Lisa over scheikunde, extreem ultraviolet en hypermoderne nano-elektronica

Ofwel: verslag van de collegetour voor 5e en 6e klassers naar Universiteit van Amsterdam + Advanced Research Centre voor Nano Lithography (ARCNL).
 
Op 1 oktober gingen we (begeleiders Rudolf Burggraaf en Eric Snelders) met een flinke groep 5e en 6e klassers, aangevuld met leerlingen van het Comenius College en van Broklede (Breukelen), allen met NT profiel, en hun begeleiders, naar de UvA en het ARCNL in Amsterdam voor de eerste collegetour dit jaar. 
 
Onze leerlingen kregen daar eerst college van Prof. F. Brouwer over Exciting molecules (moleculen in aangeslagen toestand) en over de ontwikkeling van nieuwe materialen toepassing in de lithografische machines van ASML. Vervolgens, in de labzalen, deden zij zelfstandig diverse experimenten met fotonische (lichtgevende en lichtgevoelige) moleculen. Dit praktische onderdeel leek een welkome afwisseling met de eerdere (pittige) theorie en de leerlingen waren duidelijk in hun element: regelmatig ging het licht uit om het resultaat van experimenten te bekijken, veel ‘oohhs’ en ‘aaahhs’ als er dan weer een mengsel oranje of blauwgekleurd licht begon uit te stralen. En het laatste onderdeel van de middag was een bezoek aan het ARCNL, dat zojuist een splinternieuw gebouw had betrokken. Eerst waren er enkele promovendi en onderzoeksleiders die hun onderzoek introduceerden en daarna daalden we af naar de kelders van het gebouw waar enorme experimenten stonden opgesteld. Al deze experimenten zijn bedoeld voor de ontwikkeling van de nieuwste generatie lithografische machines van ASML: waarmee straks over de hele wereld chips worden geproduceerd voor mobiele telefoons, tablets en andere moderne elektronica: op extreem kleine schaal waardoor de elektronica nog geavanceerder kan zijn. 
 
Lisa Haak, een van de deelnemers, blikt terug op deze collegetour: “begin oktober ben ik met een groep naar de UvA en het ARCNL gegaan. Wat ik van tevoren verwachtte was dat we een uitleg zouden krijgen over hoe de chipbouw in de machines van het chipbedrijf ASML werken. Een totaal misplaatst beeld: zodra we na het korte college en het practicum over de werking van lichtmoleculen het ARCNL-gebouw binnenliepen, viel het enthousiasme van de onderzoekers daar meteen op. De complexiteit van het onderzoek werd simpel vertaald en we kregen de kleine beetjes in de ontwikkeling van een chipmachine waar de onderzoekers mee bezig waren goed te zien. Het is knap hoe zoiets lastigs en nieuws uitgelegd kan worden aan middelbare scholieren, maar dat lukte erg goed. Ook al is het niet het soort werk dat ik later wil gaan doen, toch vond ik het heel leuk om mee te gaan en kwam ik verrast terug van een bijzondere collegetour….”
 

Collegetour ‘Gooi en Vechstreek’ is een samenwerking tussen het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum, Comenius College en Scholengemeenschap Broklede en Betapartners + Platform Beta techniek. Het doel is om leerlingen met een bèta profiel, in de bovenbouwklassen kennis te laten maken met toepassingen van de bèta vakken en te orienteren op studie- en loopbaan.
Er komen nog een aantal zeer interessante Tours aan, ook voor onze 4e klassers. Er komen nog tours naar Tergooi Ziekenhuis, Prorail, TNO-Geologische Dienst Nederland, Nederlandse Spoorwegen, IFF Flavours & Fragrances en er zijn nieuwe tours in voorbereiding. Zie vooral de posters (vooral op de 3e verdieping) en het ELO vak ‘Collegetour 1920’. Voor meer vragen neem contact op met: snelders@ggh.nu