Maatschappelijke Stage

12 september 2019

Sinds een flink aantal jaren bieden we als school ondersteuning aan bij het regelen van een Maatschappelijke Stage (Mas) in leerjaar 4. Ondanks dat de Mas niet verplicht is om te doen zijn er nog steeds veel leerlingen die zich hiervoor opgeven en een groot aantal die dit met succes afrondt. Er zijn ook leerlingen die zo enthousiast zijn geworden dat ze als vrijwilliger blijven werken voor een organisatie.

Het afgelopen schooljaar zijn er rond de honderd leerlingen actief bezig geweest met de stage.  Zo zijn er leerlingen bezig geweest in o.a. de ouderenzorg, de bibliotheek, in het Papageno huis (dat opvang en ondersteuning biedt aan jongeren met autisme) de kinderopvang, bij verschillende sportverenigingen en basisscholen. Ze leveren niet alleen een waardevolle bijdrage aan de organisatie maar komen in contact met mensen waarmee ze in hun dagelijks leven niet zo snel mee in contact komen, zoals bijvoorbeeld bejaarden of kinderen met een handicap. Dat levert voor veel leerlingen een bijzondere ervaring op wat regelmatig terug te lezen is in de positieve evaluaties die ze schrijven. De leerlingen maken echt even een verschil voor een persoon doordat ze wat extra aandacht kunnen geven die door de vaste krachten niet kan worden geboden. Ze leren dat vrijwilligerswerk heel nuttig is en voldoening geeft.

Nu start er weer een nieuwe ronde voor de huidige leerlingen uit klas 4. De leerlingen zullen deze week allemaal voorlichting krijgen en kunnen zich voor 27 september opgeven om mee te doen met de Maatschappelijke Stage. Als u een zoon of dochter in klas 4 heeft dan is het fijn als u hier thuis ook even aandacht aan kan besteden door te vragen naar de voorlichting en of uw zoon of dichter zich gaat inschrijven.

Bij deze wil ik ook alle ouders bedanken die zich het afgelopen jaar ervoor hebben ingezet om te zorgen dat hun kind op een goede plek een bijzondere ervaring op kan doen.
Het is mooi dat we samen het belang van de Maatschappelijke stage blijven ondersteunen. Op deze manier zullen nog vele generaties leerlingen van onze school kennis kunnen maken met vrijwilligerswerk.

Anne Cavadino.
Coördinator Maatschappelijke Stage