Masterclass bij de ABN-AMRO

17 november 2017

Door Carlijn Kroesen

Vrijdag 17 november mocht een groepje vijfde- en zesdejaars rondkijken bij de ABN AMRO in Amsterdam. We kregen een rondleiding en een masterclass van bankmedewerker Toon Peek, ook vader van oud-leerlingen van onze school.
Een week eerder gaf hij ons op school een presentatie, zodat we een en ander leerden over de bancaire wereld. Velen van ons hadden geen idee wat het werk bij de bank inhoudt, en na deze masterclass hebben we daar een goed beeld van gekregen. Zo leerden we bijvoorbeeld over de balans en het riskmanagement van de ABN AMRO.

Nadat we de reis in een bloedhete trein hadden overleefd, kwamen we aan bij het kantoor van de ABN AMRO op de Zuidas. Meneer Peek stond al klaar op het station om ons te ontvangen en hij leidde ons eerst rond in het nieuwe gebouw CIRCL met de vergaderruimtes van de bank. Dit gebouw heeft vorig jaar een prijs gewonnen voor meest duurzame kantoor van Nederland. Bijna alles in dit gebouw is hergebruikt of kan in de toekomst worden hergebruikt. Zo is het isolatiemateriaal in de wand gemaakt van oude spijkerbroeken van ABN AMRO-medewerkers. Je ziet de kleine stukjes stof nog zitten. De ramen in de vergaderruimte waar wij zaten, zijn afkomstig uit een oud kantoor van Philips uit Hilversum. Na de korte inleiding over het gebouw zelf vertelde meneer Peek ons wat meer over het beleid van de bank.

Ook kregen we een rondleiding bij het andere gebouw, waar het hoofdkantoor zit. We zagen onder meer de ‘dealing room’ waar wordt gehandeld. Het was interessant om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Daarna gingen we nog naar de bovenste verdieping van het kantoor, om van het uitzicht te genieten.

Het enige nadeel: sommige leerlingen raakten zó enthousiast door de masterclass dat ze nu enorm twijfelen over hun studiekeuze. Die ene studie leek hen toch niet meer zo leuk nu ze een glimp hebben opgevangen van het werk op de bank… Al met al was dit een hele interessante masterclass en het gaf ons een goed beeld van de bancaire wereld!