Maud ervaart Scheikunde op de TU/E

10 februari 2020

Al enkele jaren werkt de sectie Scheikunde van onze school samen met de faculteit Chemische Technologie van de TU/Eindhoven. Zo hebben al verschillende leerlingen een profielwerkstuk gemaakt met hulp van onderzoekers op de TU/E en gaan we jaarlijks met een groep 4e klassers naar de onderzoeksdag waar leerlingen aspirine synthetiseren of onderzoek doen naar gereguleerde medicijnafgifte.

De TU/E biedt ook een speciaal programma ‘Experience Chemistry’ voor gemotiveerde 5e klassers en dit jaar is onze Maud Camfferman (maar liefst) 5 volle dagen gedetacheerd in Eindhoven. Haar onderzoek richtte zich op chemoluminescentie waarbij de synthese van trichlorofenyloxalaat, een stofje waarvan de moleculen licht kunnen geven, centraal stond.

We laten Maud aan het woord:

“….Ik ben de afgelopen weken al een paar keer naar de Technische Universiteit Eindhoven geweest voor een masterclass “Experience Chemistry”. Er zijn zeven onderwerpen waar telkens vier leerlingen zich in verdiepen. In het totaal ben je vijf dagen bezig, waarna je een poster en een presentatie hebt gemaakt over je onderwerp. Ik ben bij het onderwerp“chemoluminescentie” gekomen.

Op de eerste dag kreeg mijn groepje, ik en drie jongens, een labtour en bereidden we ons voor op het experiment dat we zouden gaan uitvoeren: we lazen de theorie door en bouwden de opstelling. De volgende keer deden we het eerste deel van het experiment, de synthese van het stofje TCPO, die we daarna een nacht in de koelkast moesten laten staan. De dag erna maakten we het experiment af en bereikten we eindelijk het hoogtepunt: licht maken! Op de foto kun je zien hoe dat uitpakte. De volgende keer hebben we onze tijd besteed aan het maken van de poster en over een paar dagen ga ik voor de laatste keer naar Eindhoven om te presenteren.

Ik vond deze masterclass ontzettend leuk, nog leuker dan verwacht, en ik zou het zo nog een keer doen. Het was leuk om te kijken op het lab van de TU/e en ik vond het ook leuk dat we erg vrij werden gelaten. We moesten eigenlijk alles zelf bedenken, alleen als het echt niet goed ging werd er ingegrepen. Ons experiment is de eerste keer ook mislukt, maar dat hield ons niet tegen. De tweede keer ging alles een stuk soepeler. Ik vond het leuk om een keer een wat moeilijker practicum te doen met mensen die ik niet ken(de) en die net zo gedreven waren als ik. En nu weet ik een hoop over chemoluminescentie. Kortom, erg geslaagd!”….aldus Maud.

Erg fijn om te lezen hoe het enthousiasme over dit prachtige vak ook op onze leerlingen kan overslaan. Vrijdag 14 februari aanstaande moet Maud, met haar mede-onderzoekers haar resultaten presenteren in het auditorium van de TU/E. Daar zullen we zeker bij aanwezig zijn en de foto’s volgen dan later.