​Nét niet mee naar de internationale EUSO finale in Tsjechië.

10 februari 2020

Onze Christian, Kees en Niek zijn in het weekeinde van 25 januari in Maastricht, bij de EUSO finale, op de 3e plaats geëindigd. Overigens met slechts 1/2 punt verschil met de nummer 2.
Ze gaan helaas dus niet mee naar de EU finale in Tsjechië. Zij zijn daar zelf meer teleurgesteld over dan wij. Want het is een fantastische prestatie voor deze nog erg jonge 4e klassers. Daarbij kwam dat de tegenstander sterk waren: IJSO winnaars van voorgaande jaren en allemaal -stevige- 5e klassers. Wie had er rekening mee gehouden dat dit team zó ver zou komen. Dat belooft wat voor volgende jaar.

In november en december waren er de voorrondes van de EUSO (European Union Science) Olympiade. Zoals elk jaar heeft onze school weer een groot aantal teams kunnen samenstellen voor deze olympiade. Leerlingen werken in teams van 3 aan (vooral) praktische opdrachten op het gebied van Natuurkunde, Biologie en Scheikunde. Tijdens de voorronde doen ze dat op een van de deelnemende Universiteiten zoals Utrecht, Wageningen, Twente en Nijmegen. Dit jaar hadden we maar liefst 7 teams met een opvallend groot aantal 4e klassers. De EUSO is normaal gesproken vooral een bolwerk van 5e + 6e klassers, maar omdat de EU finale precies in de examenperiode wordt gehouden, mochten dit jaar geen 6e klassers meedoen. Dus ook méér plaats voor 4e klassers! In de maanden oktober en november kregen de teams de mogelijkheid om op school, in het beta-lab, een aantal pittige practica te oefenen die waren voorbereid door onze TOA’s Laurens de Waard, Samantha Hol, Martijn Wijma en Pieter Schutz. Gretig hebben de leerlingen zich door dit programma heen gewerkt, allemaal in eigen tijd! En onze teams deden het tijdens de voorrondes uitstekend: de meesten kwamen op een 2e of 3e plaats en het team van Niek Wilms, Christian Braam en Kees den Tex behaalde zelfs de 1e plaats. Dus door naar de finale!

Docenten Rob de Boer (Biologie) en Eric Snelders (scheikunde) hebben de leerlingen nog een paar keer enkele uurtjes bezig gehouden om de theorie verder bij te spijkeren en in het weekeinde van 25 januari in Maastricht, bij de EUSO finale, moesten zij het opnemen tegen vooral 5e klassers en ook nog eens teams die al veel meer olympiades hadden gewonnen.
Ons team is op de 3e plaats geëindigd. Overigens met slechts 1/2 punt verschil met de nummer 2. Ze gaan helaas dus niet mee naar de EU finale in Tsjechië. Zij zijn daar zelf meer teleurgesteld over dan wij. Want het is een fantastische prestatie voor deze nog erg jonge 4e klassers. Wie had er rekening mee gehouden dat dit team zó ver zou komen.
Dit geeft zicht op goede kansen voor volgend jaar! Dan pakken deze jongens de andere teams natuurlijk allemaal in en gaan we zorgen dat ze voorjaar 2021 naar Hongarije gaan. We zijn druk doende om een kweekvijver met een nieuwe generatie beta-talenten samen te stellen. Immers zullen onze kanjers eind van dit schooljaar vertrekken. Zo gaan we de komende weken weer werven voor de IJSO olympiade (vooral 3e klassers, in elk geval eind dit jaar niet ouder dan 15). De IJSO voorronde zal zich in maart-april afspelen en het spreekt

voor zich dat we onze nieuwe lichting gaan uitdagen voorbereiden, zoals met extra lesjes, om ze klaar te stomen voor een heel mooie beta-olympiade carrière!