(035) 624 11 81

PEEP Science in Boedapest

10 november 2018 - 17 november 2018

Reisverslag PEEP Science Hongarije

Dag 7: Schaatsen, evaluatie en farewellparty

 
Door Liesbeth de Vries, begeleider
 
Net als alle dagen waren we vandaag weer om 08.15 uur op school, voor alweer de laatste dag van dit project. Deze dag stond in het teken van afronden en terugblikken, maar ook van samen ontspannen en nog genieten van de gezelligheid van deze internationale groep. Als goed begin van deze dag had de organisator van deze week een kleine schaatsbaan in de buurt van school afgehuurd, waar wij ons een uur lang op het ijs konden vermaken. Op kunstschaatsen wel te verstaan, wat natuurlijk heel onwennig is voor diegenen die normaliter op noren schaatsen.


Na terugkomst op school beantwoordde iedere deelnemer een aantal vragen over het PEEP science project. Vervolgens  werd de teams gevraagd om op een creatieve manier terug te kijken op de afgelopen week. Enthousiast gingen de teams aan de slag en dat leverde bijzonder mooie werkstukken op. Zo had het Griekse team voor iedereen een bijnaam bedacht die heel goed aangaf hoe zij die persoon hadden ervaren. Het Tsjechische team maakte een prachtige weergave van de hele week, gekaderd door een trein, het vervoermiddel waarmee zij naar Budapest waren gekomen (foto hieronder, rechts). Ons team maakte een poster waarop vele mooie momenten waren verbeeld: voetballen, schaatsen, een lezing waarbij de leerlingen ondertussen via hun mobieltjes contact met elkaar hielden en de muzikale schoolbel die elk uur een melodietje liet horen waardoor de presentaties vele malen stilgelegd moesten worden (foto hieronder, links).
 
Hierna hadden de leerlingen een vrije middag zodat zij in Budapest nog souvenirs voor thuis konden kopen. Om 18 uur was iedereen weer terug op school, waar wij gezamenlijk zouden eten. De rector van de school sprak ons toe en vertelde over de historie van het Pan European Educational Programme en memoreerde de belangrijke rol van het Gemeentelijk Gymnasium bij de oprichting van dit programma. Wouter van Ravenzwaaij en de onlangs overleden Gérard Reijnders speelden daarbij een grote rol. 
Een gezellige maaltijd volgde en daarna nog wat zang en dans, vooral van de Griekse delegatie, die daarmee liet zien beter te zijn in de sirtaki dan op de schaats. Om 22 uur was iedereen weer terug bij zijn of haar gastgezin.
 
Zaterdagochtend werden wij door twee Hongaarse ouders naar het vliegveld gebracht en na een vlucht van twee uur, waarbij we door het prachtige heldere weer bij de landing een spectaculair zicht van bovenaf hadden op Nederland, vol met windmolens en dijken, waren we weer terug op Nederlandse bodem.
 
Wij kijken terug op een zeer geslaagde week waarbij wij heel veel hebben geleerd over broeikasgassen, klimaatverandering en over meteorologie. Vanaf nu kijken wij heel anders naar een weerbericht op de televisie. Maar vooral hebben wij veel geleerd over de gewoontes en gebruiken in elkaars land, en onze gastgezinnen hebben ons  een bijzonder inkijkje gegeven in het Hongaarse leven van alledag. Wij bedanken een ieder die dit project mogelijk heeft gemaakt. Onze bijzondere dank gaat uit naar Ágota Szilágyi, de onvermoeibare docent van het Illyés Gymnasium te Budaörs, die onze week voor ons onvergetelijk heeft gemaakt.

Dag 6: Thematische presentaties en naar de bioscoop
 
Door Anne Dekkers
 
Ik werd vanochtend wakker om 06:45 uur, ik neem elke keer mijn ontbijt mee naar school om het daar op te eten. Toen we op school aankwamen, moesten wij als eerste onze thematische presentatie houden. Dit ging best wel goed, maar we waren een paar dingetjes vergeten en er waren wat dingen onduidelijk. Daarna waren de Tsjechen aan de beurt. Hun presentatie was heel anders dan die van de rest, want zij hadden het gefocust op het smelten van de gletsjers, en niet op de broeikasgassen. Ze deden ook een experiment, met zelf wolken maken. Daarna deden ze nog een kleine kahoot quiz over deze week.


Hierna hebben we labwork gedaan, de groep werd in tweeën gesplitst. De groep die maandag de CO2 uitstoot van families had berekend ging vandaag aan een experiment werken en andersom. Ik had maandag de CO2 uitstoot van families berekend en ik moest dus vandaag aan een experiment werken. In dit experiment hebben we onderzocht hoe de broeikasgassen werken en wat het effect ervan is.

Daarna hebben we geluncht op school, pasta met kip, ik vond het lekkerder dan maandag. Vervolgens hebben we in de school een fotoshoot gedaan en hebben we uitleg gekregen over de fotografielessen die gratis in de school worden gegeven. We hebben ook gezien hoe de leerlingen van de fotografielessen onze foto’s hebben bewerkt.

Toen zijn we met de bus naar Budapest gegaan om daar een film te kijken (Liza a rókatündér), deze ging over een vrouw waarvan alle mannen die verliefd op haar werden doodgingen, het was een beetje een rare film maar het was wel grappig. We zijn buiten het programma om nog rond half zes met alle andere uitwisselingsstudenten die mee wilden naar een andere film gegaan (Bohemian Rhapsody). Het was een hele leuke dag!


Dag 5: Bezoek aan Meteorologisch Instituut en aan natuurpark
 
Door Cecile Rashid 
 
Ik werd weer wakker gemaakt om 6 uur 's ochtends en vertrok om half 7 naar de school. Omdat het gastgezin waar ik verblijf in Boedapest woont (en niet in Budaörs) moet ik een uur reizen met het openbaar vervoer. Eerst liep ik 5 minuutjes naar de bus, waarmee we naar het metrostation reden. We zaten tot de vijfde halte in de metro en stapten daarna uit. Toen pakten we nog de bus naar de school (25 minuten lang). 
 
Vandaag begonnen we de dag bij de Hungarian Meteorological Service. Daar worden de weersvoorspellingen van heel Hongarije gemaakt. Eerst kregen we een interessante lezing over klimaatverandering en ook over meteorologische meetinstrumenten. Daarna kregen we een rondleiding door het  gebouw, waarbij we ook de studio bezochten waar de weerberichten werden opgenomen.

 
Toen gingen we eten bij een heel leuk restaurantje waar iedereen een hamburger kreeg. We vervolgden de dag in het Duna Ipoly National Park. We kregen eerst een lezing over alle plant- en diersoorten die zich daar bevinden. Hierna maakten wij een mooie wandeling op de Sass-heuvel. Eerst liepen we een rondje om de heuvel heen, en daarna liepen we naar een uitzichtpunt. Hier  hadden we mooi uitzicht over de stad. Op de foto hieronder staat onze groep samen met de Griekse leerlingen.

 
Toen we terugkwamen bij de school in Budaörs, besloten we om met z'n allen nog een voetbaldwedstrijdje te doen bij de voetbalclub verderop in het dorp. Het was heel gezellig en iedereen had het erg naar zijn zin. 


Dag 4: Thematische presentaties en bezoek aan Universiteit
 
Door Catherine Xu
 
Ik begon de dag om 00:40 uur, maar dat is niet zo belangrijk, want toen ging ik slapen. Nadat ik wakker was geworden, was het rond 7:00 uur, de perfecte tijd om op te staan. Mijn ontbijt bestond uit lactosevrije yoghurt – het fijne is dat mijn gastgezin ook lactose-intolerant is en ze dus ook lactosevrije voedingsmiddelen hebben – met honing. Vervolgens ging ik met de bus naar school.
 
Na aankomst op de school, begonnen de thematische presentaties in een lokaal op de eerste verdieping. Vandaag hielden de Hongaren en de Grieken hun presentatie. De Hongaren begonnen als eersten. Hun presentatie ging over broeikasgassen (wat ze zijn, waar ze vandaan komen, wie ze uitstoten, welke consequenties ze veroorzaken en wat het broeikaseffect is). Vervolgens kwamen de Grieken met een presentatie (natuurlijk ook) over broeikasgassen. De Grieken vertelden over stofeigenschappen, effecten in Griekenland, maatregelen en internationale debatten. Beiden presentaties bevatten veel informatie, dus iedereen was wel een beetje moe van het luisteren.  Na de presentaties kregen we lunch bestaand uit broodjes met kaas, salades (lactosevrij), energierepen en waterflesjes. 
 
Uiteindelijk, na wat gedoe met het openbaar vervoer, kwamen we aan bij een animatieworkshop in een ander gebouw. Daar gingen we kijken, terwijl iedereen zat op zitzakken, naar vier animatiefilmpjes. Ze waren allemaal wel een beetje vreemd en interessant – zou ik zeggen. Ik vond het nogal interessant dat drie van de vier filmpjes heel cryptisch waren, ik zat echt letterlijk bij elke scène te denken: ‘Is dit misschien symboliek voor dat?’ Het was wel jammer dat we niet zelf iets mochten animeren.

 
Vervolgens gingen we door naar ELTE University, waar we een lezing kregen over klimaat verandering en de vaak niet zichtbare effecten daarvan. We hebben ook veel  ‘beautiful banana curves’ gezien. Bij de lezing kregen we ook een demonstratiepracticum van een geweldige man – iedereen in de groep van hem fantastisch! Hij legde iets uit en liet daarna meteen een experiment zien, die experimenten waren voornamelijk spectaculaire explosies en lichtflitsen.              
 
Na de lezing gingen we naar de McDonalds voor lunch en meteen daarna splitste de groep op in kleinere groepen. Ik ging mee met drie Tsjechen en twee Hongaren, die allemaal zo aardig en lief waren. We gingen naar een tweedehands kledingwinkel en een kerstmark, waar ik een handgemaakt kokosnootzeepje heb gekocht. Daarna gingen we allemaal naar ‘huis’, maar natuurlijk pas nadat we allemaal een warme afscheidsknuffel aan elkaar hadden gegeven.Dag 3: Kennismaken met de groep 

Door Julie de Boer 


Vandaag was de derde dag dat we in Hongarije waren ook mijn verjaardag! Mijn hostfamily had mij de dag ervoor verast met een taart en cadeautjes, echt heel lief. In de ochtend moest ik vroeg wakker worden, omdat we al om kwart voor acht op de school aanwezig moesten zijn. Als ontbijt aten we olijvenbrood met kaas.

Toen we aankwamen bij de school zagen we voor het eerste alle delegaties. Nadat er voor mij en een andere jongen die toevallig ook vandaag jarig was gezongen werd, hield elke groep hun nationale presentaties. Ik vond het heel erg interessant hoe verschillend iedereen de opdracht had aangepakt. De Tsjechen hadden een filmpje gemaakt over hun hobby’s en waar ze wonen, de Grieken gingen door het leven van een doorsnee Griek (dus van jong tot oud) en de Hongaren vertelden vooral veel over de omgeving. In onze presentatie vertelden we waar de Nederlanders goed in zijn en over onszelf. Daarna werd de groep opgesplitst, een deel deed een practicum dat het effect van het broeikasgaseffect uitlegde en de rest leerde om met verschillende thuissituaties de CO2-uitstoot te berekenen.

Na een korte pauze kregen we een anderhalf uur lange lezing van Adam Leelössy, die vertelde over de klimaatverandering.
Vervolgens hadden we een lunchpauze, in de kantine van de school, een soort gehaktballen met tomaat. Persoonlijk vond ik het alleen niet zo lekker…
Toen gingen we met z’n allen in een bus en kregen we een tour door Budapest. We hebben onder andere The heroes square, The castle, de Citadella en het Fisherbastion bezocht. Het was erg gezellig met de andere delegaties om alle mooie plekken te bezoeken. Ook wordt het hier heel vroeg donker, merken wij; om 4 uur begint het al te schemeren. Na al het sight-seeing in Budapest gingen we weer terug naar de school en werden we opgehaald door onze gastgezinnen. Mijn gastgezin bestaat uit een meisje van mijn leeftijd, Zorka, haar zusje van elf, Bori, en hun hele schattige jongere broertje van 3, Yuri, en de ouders, Sabina en Thomas. Ze hebben een heel mooi huis dat op een berg staat, met prachtig uitzicht. Eenmaal aangekomen gingen we eerst eten en daarna hebben we nog heel lang spelletjes gespeeld, erg gezellig. Het was een hele speciale en leuke verjaardag, om nooit te vergeten!

 
Dag 1 en 2: Kennismaken met mijn gastgezin
 
Door Akke Hettema

Op 10 november vertrokken we (Catherine, Cecile, Anne, Akke, Julie en mevrouw De Vries) naar Budapest, Hongarije voor het PEEP science project. Om 11:30 uur hadden we afgesproken bij het rood-wit geblokte meetingpoint op Schiphol, maar dat hadden ze verwijderd, na even zoeken kwamen we elkaar dan toch tegen. Na nog even heel hard gerend te hebben om onze vlucht te halen (er stond een rij bij de Burger King), zaten we in het vliegtuig op weg naar Budapest. Toen we rond 16:00 uur daar aankwamen werden we opgewacht door drie van de gastgezinnen en werd Cecile meteen meegenomen naar haar gastgezin in Budapest. De rest van ons ging naar Budaörs, waar de andere twee gastgezinnen ons bij de school op stonden te wachten. Toen gingen we allemaal naar ons gasthuis. Hier werd het natuurlijk voor iedereen anders, maar voor mij (Akke) was dit wel leuk. In de auto werd niet heel veel gezegd, maar dat is te verwachten als je elkaars taal niet spreekt. Toen ik aankwam hebben we gegeten: appelsoep, paprika kip, een soort dikke pasta en als toetje cottage cheese met chocolade eromheen (niet aan te raden). Daarna hebben we nog wat spelletjes gedaan en toen ben ik gaan slapen.
 
De volgende dag hadden we de communie van een meisje uit mijn gastgezin (Emma). Om 10 uur werden we in de kerk verwacht. Toen we naar de kerk liepen heb ik gepraat met een neef van dit gezin over school. Je kan hier kiezen tussen Duits, Frans en Engels maar bijna niemand kiest Engels. In de kerk (evangelisch Lutherse) was niet heel veel te zien. De communie begon toen alle kinderen die meededen in een soort witte gewaden de kerk in kwamen. Toen begon de predikant een heel verhaal in het Hongaars over social media en Instagram en maakte hij tijdens de dienst allemaal selfies met een selfiestick. Ook moest elk kind iets op een pingpongbal schrijven en die in een bak doen, terwijl de predikant allemaal water in de bak goot en alle pingpongballen er steeds uitvielen. Heel bijzonder allemaal. Veel heb ik er niet van meegekregen, want ik spreek geen Hongaars, maar het klonk interessant. Na de communie gingen we met de hele familie (16 man) eten bij een all you can eat restaurant. Hier heb ik een soort Hongaarse soep met een deegbal erin gegeten. Hierna gingen we weer terug naar huis en hebben we met de familie een paar spelletjes gespeeld. Rond 15:00 uur gingen we naar Budapest. Daar gingen we met het gezin van Julie door de stad lopen. We zijn in het Budapest Eye geweest en hebben een soort ronde, gedraaide, holle cake gegeten. Toen gingen we met beide gezinnen naar het huis van Julie haar gastgezin om een surpriseparty voor Julie te geven. Julie is morgen (12 november) jarig en dus had haar gastgezin een taart en cadeautjes voor haar gekocht. Na dit feestje zijn we weer naar huis gegaan en zijn we gaan slapen.