(035) 624 11 81

Stonehill college


Drie weken Summer School op Stonehill College        
Door Robbin Kramer

Voor mij begon de reis eigenlijk al bij de voorbereidingen, het hele proces van het schrijven van de motivatiebrief in de kerstvakantie tot de laatste bijeenkomst een week voor vertrek. Ook omdat mijn omgeving zo ontzettend enthousiast reageerde, begon het voor mij al te leven voordat ik überhaupt het vliegtuig ingestapt was. Toch heb ik pas echt ervaren wat de Summer School was toen ik daar andere deelnemers ontmoette. Dat vond ik zeker even spannend – je komt met onbekenden in een andere wereld - maar het pakte geweldig uit. Ik voerde al snel interessante en vaak diepe gesprekken met mijn roommates en in de lessen zeker ook met andere deelnemers. Daardoor zijn echt fijne vriendschappen ontstaan, ook met mensen met wie ik het in eerste instantie niet eens was (bijvoorbeeld over Trump).

 

Het bijzondere aan PCC vond ik de sfeer waarin de nadruk werd gelegd op hoe belangrijk het is dat iedereen zichzelf mag zijn. Ik heb er erg van genoten dat daar ook echt ruimte voor was en dat dit niet alleen maar een loze spreuk was. Ik heb mensen ontmoet voor wie ik groot respect heb omdat zij zo zichzelf durfden te zijn waardoor ik zelf ook zekerder in mijn schoenen ging staan. Met een paar van hen praat ik nog steeds dagelijks via social media en Skype.

Ook van de inhoud van de lessen heb ik veel geleerd. Aviation science (mijn keuzevak) leek in eerste opzicht veel te makkelijk, maar dat werd gelukkig gaandeweg steeds interessanter. Ik heb zelfs een echt vliegtuig bestuurd (in de lucht!). Het meeste heb ik opgestoken van de lessen over international business. Die werden erg leuk gegeven door een enthousiaste docente die allerlei casussen uit de actuele politiek behandelde. We bespraken bijvoorbeeld de crisis in Venezuela terwijl die op dat moment plaatsvond. Het was wel nodig dat je ook echt alle informatie las die ze je gaf, daar heb ik dan ook tijd voor vrijgemaakt, naast sportieve en creatieve activiteiten, zoals het verven van floor-t-shirts. Door deze lessen ontdekte ik hoe belangrijk het is om verschillen in culturen te (her)kennen als je handel drijft of politiek samen wil werken. En die verschillen liggen gevoeliger dan je vaak denkt. Ik heb ook genoten van de weekenduitjes zoals bezoek aan Boston, whale watching (inclusief zeeziekte), hiken en echt Amerikaans fast food eten. Wat ik vooral mee zal nemen en aan anderen zou willen doorgeven is dat je cultuurverschillen pas echt ervaart als je er middenin zit en je ze dan ook pas echt leert te overbruggen. En dat het zo bijzonder is dat dit in een setting gebeurt met allemaal jonge mensen die zichzelf durven te zijn. Zoals de Summer School voor mij veel eerder begon dan midden juli is die eigenlijk nog steeds niet helemaal afgelopen omdat ik nog steeds gesprekken voer, survival kits heen en weer stuur en reisplannen maak met mijn roommate.

Ik wil de alumni vereniging heel erg bedanken voor hun bijdrage, anders had ik dit nooit kunnen ervaren! Bedankt!

Robbin Kramer