(035) 624 11 81

Sven haalt zilver bij Klassieke Olympiade Latijn

7 april 2018

Zoals eerder bericht heeft dit jaar Sven Holtrop (klas 6) de landelijke finale van de Klassieke Olympiade Latijn bereikt. Afgelopen zaterdag 7 april vond deze finale (voor beide Klassieke talen) plaats in het Rijksmuseum voor Oudheden te Leiden. 
 
Terwijl familie, vrienden en andere supporters tijdens een opvoering van Euripides’ Medea door Aluin meegetrokken werden in alle diepten van het gevoelsleven van de prinses uit Colchis, werden de finalisten een voor een ondervraagd over een tekst van Tacitus. Om het niveau dat van de leerlingen wordt verwacht enigszins in te kunnen schatten, is het nuttig om te weten dat Tacitus vrijwel nooit voor het eindexamen wordt gelezen. Hij geldt als te moeilijk. Deze Tacitus laat Sejanus, de machtigste man tijdens het keizerschap van Tiberius (14-37) en door deze lang als vriend beschouwd, een brief aan Tiberius schrijven, waarin hij de keizer vraagt om met Livia, een nichtje van Tiberius en kleindochter van Marcus Antonius te mogen trouwen. 


Sven was, ondanks de net afgelopen laatste toetsperiode, goed voorbereid en hij vertelde met passie, aldus de jury, over de historisch complexe materie die de achtergrond vormt van de door hem bestudeerde tekst. Zijn vertaalvaardigheid was uitstekend; deskundig kon hij op detailniveau over de tekst spreken; wat betreft de kennis van de in de tekst toegepaste retorica moest hij een mededinger voor laten gaan. Maar Sven mocht met de zilveren beker voor de tweede plaats uit Leiden vertrekken. Een fantastische prestatie voor deze all-round gymnasiast!