Uitwisseling met Beijing in Hilversum

2 juni 2019 - 8 juni 2019

Van 2 tot en met 8 juni waren 33 leerlingen uit Beijing bij ons op uitwisseling. Ze verbleven die week in gastgezinnen en hebben diverse lessen bij ons op school gevolgd. Ook zijn ze op excursie geweest naar Amsterdam, Den Haag en Giethoorn en ze hebben een fietstocht gemaakt rond Hilversum. Een unieke kans voor deze 33 leerlingen om onze cultuur te leren kennen en tegelijkertijd een mooie kans voor onze leerlingen die Chinees volgen om hun taalvaardigheid te oefenen. We hebben een prachtige week gehad.
Niet alleen voor de Chinezen was het spannend: de gastgezinnen waren ook benieuwd wie ze in huis kregen. Ze hebben goede voorbereidingen getroffen: noedels in huis gehaald, voor het geval de Chinese leerling geen brood lust; een vertaalapp geïnstalleerd, als de Chinese leerling misschien niet goed Engels spreekt; en de Chinese naam opgeschreven, zodat ze op het vliegveld de juiste persoon konden vinden. De gastgezinnen hebben echt hun best gedaan!

De Chinese leerlingen hebben zich goed aangepast in Nederland, sommigen vonden zelfs een boterham als ontbijt goed smaken! Niet iedereen was goed in Engels, maar ze konden zich via gebaren en via vertaalapps toch verstaanbaar maken. De fietstocht was voor de Chinese leerlingen weer heel bijzonder: in de frisse lucht over de hei. Ze konden gelukkig beter fietsen dan verwacht. Het onderstaande fillmpje is door 张赫伦.

Op woensdag stond Den Haag op het programma met een bezoek aan de Ridderzaal, Panorama Mesdag en Madurodam. Vooral Madurodam vonden ze erg leuk; zeker als er een meeuw op een gebouw ging zitten! ’s Avonds zijn we met alle Chinese leerlingen en de leerlingen van alle gastgezinnen gaan uit eten.Ook de excursie naar Giethoorn was een hele belevenis: we gingen punteren. Met 6 leerlingen op een boot, Nederlanders en Chinezen door elkaar, was het samenwerken soms wel een uitdaging. Gelukkig kwam iedereen weer veilig en voldaan terug. De Chinese leerlingen hielpen iedereen met aanmeren en uitstappen, zodat niemand met een nat pak naar huis hoefde.