​Van het decanaat

Klas 3
In de eerste weken van november draait het decanaat op volle toeren. De eerste profielkeuzeavond voor leerlingen uit klas 3 op 7 november heeft plaatsgevonden: de aftrap voor een fase waarin keuzes gemaakt worden die bepalend kunnen zijn voor studie en beroep. Een rijke avond: informatie over de verschillende profielen, de vakkenpakketmogelijkheden op het GGH, adviezen van bovenbouwleerlingen en vakpresentaties.

Profielkeuzelessen volgen, een interessetest, vakadviezen door vakdocenten en dan uiterlijk 10 februari: de voorlopige profielkeuze. Mocht u het profielkeuzeboekje van het GGH nog niet hebben gezien, vraag er dan bij uw zoon of dochter even naar.

Klas 4, 5 en 6
Leerlingen in klas 4 zijn intussen gewend aan hun nieuwe vakkenpakket. Vrijdag 13 december is de deadline voor het laten vallen van vakken, profielwissel of overstap van Wiskunde B naar Wiskunde A. Om in de gaten te houden.

De meiden uit klas 4 en 5 hebben op 8 november kunnen speeddaten met vrouwen in bètaberoepen. Beroepsoriëntatie speelt overigens voor alle leerlingen in klas 4 een rol: binnenkort gaan zij aan de slag met de voorbereidingen op hun beroepsstage. Informatie volgt.

De datum is bekend: op maandagavond 3 februari vindt de grote 4STRAX-studiekeuzeavond plaats, georganiseerd door de decanen van het Gooi, op de Hogeschool van Amsterdam. Leerlingen en ouders zijn welkom. U ontvangt hierover een aparte uitnodiging.

Deze dagen zijn veel leerlingen in klas 5 druk met hun eerste bezoeken aan Open Dagen aan bijvoorbeeld de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht. Elke leerling in klas 5 bezoekt voor de kerstvakantie minimaal één Open Dag. Voor sommigen is studiekeuze niet zo ingewikkeld, voor anderen ligt dat anders.

De studiekeuzetraining van September Advies is intussen ook van start gegaan. Een dertigtal leerlingen uit klas 5 en 6 doorloopt met professionals een traject, startend met een groepsbijeenkomst en vervolgens individuele gesprekken, waarbij zij naar verwachting uiteindelijk beter grip op hun studiekeuze krijgen.

In klas 6 bezoeken veel leerlingen meeloopdagen aan de universiteit of zijn aan het proefstuderen. De deadline voor de inschrijving voor numerus fixusstudies is 15 januari, de laatste afwegingen worden gemaakt. Soms zijn keuzes vanzelfsprekend, maar zeker niet altijd.

Een dynamische periode.

Anne Cavadino, decaan klas 3 en 4