Weer méér kandidaten voor de Nationale Scheikunde Olympiade.

10 februari 2020

Dit jaar hadden maar liefst 25 leerlingen uit leerjaar 4, 5 en 6 zich aangemeld voor de eerste ronde van de Nationale Scheikunde Olympiade. Wij doen deze Olympiade altijd samen met de scheikunde collega’s en -leerlingen van het Comenius college. Daarom hadden we op donderdag 23 januari ruim 30 leerlingen die twee uur lang mochten zwoegen op hardcore scheikunde stof.
Vorig jaar waren onze 5e klassers Casper Tops en Maurits van Altvorst doorgedrongen tot de tweede ronde van de olympiade en dat was al lange tijd niet meer gebeurd. Inzet voor dit jaar is dan ook dat méér leerlingen de 2e ronde halen met een beetje geluk (en inspanning) behalen we dit keer ook weer een plaats in de 3e en eindronde. En Casper en Maurits doen dit jaar -uiteraard- weer mee en worden hopelijk ingehaald door onze nieuwe talenten

De eerste nakijkronde belooft al veel goeds: een groepje leerlingen uit klas 5 en 6 hadden genoeg punten om het werk door te sturen naar de olympiade-organisatie. En onlangs kregen we bericht dat de olympiadetoets dit keer -blijkbaar- moeilijker was dan anders en daarom werd de cesuur (flink) verlaagd. Dat is goed nieuws voor veel van onze deelnemers, want ineens bleken veel meer gemaakte toetsen aan het minimumaantal punten te voldoen. Slechts 120 leerlingen van de ruim 3500 (landelijk) deelnemende deelnemers worden uitgenodigd voor die 2e ronde, dus tot 1 maart liggen we vol spanning in onze bedjes te wachten op de uitslag ….

Weer méér kandidaten voor de Nationale Scheikunde Olympiade.
Onze school is olympiadeschool en dus is het in januari altijd weer tijd voor de Nationale Scheikunde Olympiade. Inmiddels een zeer prestigieuze olympiade met alweer de XXe editie. Onze minister voor Voortgezet Onderwijs en Media, Arie Slob, schrijft in zijn uitnodiging “Zijn uw leerlingen dol op bètavakken? Laat ze dan meedoen met de scheikunde olympiade. Een uitgelezen kans om in prettige competitie het beste van hun brein te vragen. Bovendien leren ze leeftijdgenoten kennen die net zoveel plezier in bètavakken hebben als zij. Dus of het nu om meedoen of die felbegeerde medaille gaat: er is genoeg te winnen.”

De eerste nakijkronde belooft al veel goeds: een groepje leerlingen uit klas 5 en 6 hadden genoeg punten om het werk door te sturen naar de olympiade-organisatie. En onlangs kregen we bericht dat de olympiadetoets dit keer -blijkbaar- moeilijker was dan anders en daarom werd de cesuur (flink) verlaagd. Dat is goed nieuws voor veel van onze deelnemers, want ineens bleken veel meer gemaakte toetsen aan het minimumaantal punten te voldoen. Slechts 120 leerlingen van de ruim 3500 (landelijk) deelnemende deelnemers worden uitgenodigd voor die 2e ronde, dus tot 1 maart blijven we in spanning wachten op de uitslag.

Meer weten? www.scheikundeolympiade.nl
Wilt u op de hoogte worden gehouden van de vorderingen van onze leerlingen stuur dan een bericht aan snelders@ggh.nu

2e en 3e ronde en misschien de Internationale Chemie Olympiade?
De selectie van 120 leerlingen die doorgaat naar de 2e ronde krijgen in maart extra training aangeboden door de Rijksuniversiteit Groningen en de toetsen zullen tussen 16 en 20 maart worden afgenomen. De 20 beste leerlingen worden dan uitgenodigd voor de 3e ronde, tevens finale, die dit jaar zal worden georganiseerd door de Universiteit van Maastricht. Na een intensieve voorbereidingsweek (theorie en praktijk) wordt de olympiade afgesloten met een theoretisch en een praktisch examen. De beste vier deelnemers vormen het Nederlandse team voor de Internationale Chemie Olympiade. Daartoe krijgen zij eerst nog 3 trainingsdagen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Onze ervaring is dat deelname aan de scheikunde olympiade veel van de leerlingen vraagt, vaak gaan de vragen over concepten die pas in de Bachelor studie aan bod komen. Maar naast een geweldige uitdaging is het ook een perfecte examentraining. Dus volgend jaar laten we gewoon al onze ruim 6e klassers met scheikunde meedoen, toch?