Gymnasiast Rox de Beaufort voert het woord tijdens herdenking Februaristaking in Hilversum

Zaterdag 26 februari werd in Hilversum de Februaristaking herdacht. In aanwezigheid van locoburgemeester Karin Walters en oud-burgemeester Pieter Broertjes werd op Seinhorst een herinneringsplaquette onthuld. Op Seinhorst stond de voormalige seintoestellen fabriek (NSF). Hier begon in februari 1941 de staking, die meer dan 10.000 demonstranten op de been bracht.

Onze zesdeklasser Rox de Beaufort vertelde bij deze herdenking over het verzet tegen de verwijdering van joodse leerlingen van onze school in september 1941. Meer dan 30 leerlingen van het GGH werden vanwege dit verzet geschorst. Paul Polak was de enige die permanent werd geschorst, hij deed uiteindelijk staatsexamen en werd actief in het Nederlands verzet. Dit schooljaar heeft het GGH de Paul Polak Prijs ingesteld. Leerlingen van nu worden hiermee uitgedaagd om op te komen voor een ander of in verzet te komen tegen onrecht. Net als Paul Polak dat 80 jaar geleden deed.

De meer dan 100 aanwezigen op Seinhorst luisterden aandachtig naar het bezielde verhaal van Rox. Zij dankte ook oud-leerling Bob Kreiken die het verhaal van Paul Polak op het spoor was gekomen en door omstandigheden niet aanwezig kon zijn bij de herdenking.