Bètaprofilering

Onderzoeken, experimenteren, analyseren… Als nieuwsgierige leerling uit groep 8 die op zoek is naar een school met een sterk bèta-profiel, denk je hierbij misschien niet meteen aan een gymnasium. Het zal je misschien verbazen, maar de bètavakken staan bij ons op school heel centraal. In de film hieronder legt onze bètacoördinator, Rik Sturmans, uit hoe bèta ingevuld wordt op onze school.
.

Wat is het verschil tussen een gymnasium en een technasium?
Je oriënteert je op dit moment op een vervolgschool en wellicht twijfel je tussen een technasium en een gymnasium. Om een goede keus te kunnen maken, is het handig om te weten wat een technasiumopleiding is en wat ons gymnasium met bètaprofilering je biedt. Daarom vind je hieronder een aantal feiten op een rij over de verschillen en de manier waarop wij als gymnasium de bètavakken inrichten.

Technasium
Sinds een paar jaar bestaan er technasia in Nederland. Scholen met het predikaat technasium zijn aangesloten bij de Stichting Technasium. Het betreft hier een beschermd profiel op havo - en vwo-niveau waar leerlingen op technisch gebied ook op de bètavakken worden uitgedaagd. Zo wordt op een technasium het vak ‘onderzoek en ontwerpen’ aangeboden, dat het denken en doen met elkaar verbindt.

Gemeentelijk Gymnasium Hilversum en bèta
Het Gemeentelijk Gymnasium investeert al sinds 2004 in bèta-onderwijs.
Ons bètaprofiel heeft dus kenmerken van een technasium, maar toch zijn er ook verschillen. En juist in de combinatie van een stevige bètaprofilering en een klassieke vorming, zit naar onze mening de meerwaarde van gymnasium met bèta, in vergelijking met een technasium. Wil je meer weten over de invulling van het bèta-onderwijs, lees dan: Gemeentelijk Gymnasium Hilversum en bèta en bekijk het filmpje hieronder waaronder onze leerling Matt meer vertelt over hoe hij het bèta-onderwijs op het GGH ervaren heeft.

Olympiades
Onze school is een officiële Olympiadeschool. Als je goed bent in de bètavakken en je wilt meer uitdaging dan krijg je van ons de kans om mee te doen aan diverse olympiades, zoals de IJSO (junior) en EUSO (Europese) olympiade en natuurlijk aan olympiades van de bètavakken in de bovenbouw. Voorrondes vinden op school plaats, en bij goed resultaat ga je door naar de landelijke rondes. En onze leerlingen komen vaak ver ….

Het bètaprogramma per leerjaar
Hier vind je nog nader informatie over de specifieke bèta-activiteiten, per leerjaar of thematisch geordend: Bètaprogramma per leerjaar

Deze Bètaprofilering van de afgelopen jaren werpt duidelijk vruchten af. Hier een aantal cijfers en feiten:
  • zo ‘n 55 % van onze bovenbouwleerlingen kiest voor een bètarichting. Vaker een combinatie van een Natuur & Techniek én een Natuur en Gezondheid profiel, aangevuld met één van de Klassieke talen, moderne vreemde talen en kunstvakken.
  • De eindexamencijfers voor de bètavakken liggen gemiddeld 7 % boven het landelijke gemiddelde
  • En zo’n 50 % van de geslaagden kiest voor een bètastudie op een van de universiteiten.
Zie ook de factsheet voor de feiten en cijfers voor examenjaar 2014 - 2015.
Factsheet eindexamenjaar 2015-2016
Kortom, het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum is meer bèta-georiënteerd dan misschien op het eerste oog lijkt. Wie denkt dat het onderwijs op het gymnasium vooral bedoeld is voor leerlingen met interesse voor (klassieke) talen en cultuur heeft het mis. De kracht van ons gymnasium ligt nu juist in de combinatie van deze sterke bètavorming en de klassiek academische vorming met veel talen en cultuur. Deze combinatie geeft je een goede voorbereiding op een universitaire bètastudie in de toekomst en ontwikkelt je tot een allround persoonlijkheid die je later in een multidisciplinaire werkomgeving goed van pas komt.

Misschien is ons bèta georiënteerde gymnasium het overwegen waard. Meer specifieke informatie over de bètaprofilering of de bètavakken vind je op de website van onze school. Eventuele vragen kun je ook stellen onze bètacoördinator, dhr. Sturmans.