Europese uitwisselingen

Voorgeschiedenis
Vanaf 1989 is het Gemeentelijk Gymnasium intensief betrokken bij de organisatie van uitwisselingen van leerlingen en docenten aan een groot aantal scholen in Europa. Uitgangspunt was en is dat elke leerling de mogelijkheid moet krijgen om aan een Europese uitwisseling deel te nemen.

Projecten
In de afgelopen jaren hebben wij met scholen uit vrijwel alle Europese landen uitwisselingen georganiseerd. Sinds de val van de Muur doen ook scholen uit Midden- en Oost-Europa mee (Rusland, Oekraïne, Roemenië, Hongarije en Tsjechië).
Sinds 1998 is het Gemeentelijk Gymnasium coördinator van het zogenaamde PEEP: het Pan European Educational Project: een samenwerkingsverband tussen 9 scholen uit Moskou (RU), Svendborg (DK), Athene (GR), Vantaa(SF), Budaörs (H), Boekarest (RO), Kiev (UK), Praag (CZ) en uiteraard Hilversum. Dit project bestaat uit drie onderdelen: History, Culture en Science en is het grootste multilaterale uitwisselingsprogramma in Europa. In het najaar 2015 vonden er twee uitwisselingen plaats: PEEP History in Svendborg en PEEP Science in Hilversum, u leest de verslagen van beide projecten via de bestanden hieronder.

International Theatre Project

Naast dit PEEP-project coördineert onze school ook het International Theatre Project. Scholen uit Hongarije, Griekenland, Italië, Oekraïne, Roemenië, Tsjechië, Denemarken en uiteraard Hilversum, werken in dit verband samen om een gemeenschappelijke theatervoorstelling op de planken te brengen.

Het unieke van dit project is dat de acteurs (leerlingen van vier scholen) onder leiding van vier regisseurs een gezamenlijke uitvoering presenteren. Deze internationale productie wordt ook in elk van de landen opgevoerd. Lees meer in het Engelstalige document hieronder. In het voorjaar van 2016 zal Praag gastheer zijn van het International Theatre Project.

Coördinator Europese Projecten is Gérard Reijnders, docent geschiedenis en maatschappijleer.