(035) 624 11 81

Het Gemeentelijk Gymnasium

Wij zijn een relatief kleine school. Met ruim duizend leerlingen en ongeveer honderd medewerkers zorgen we er voor dat we een aangename omgeving creëren om te leren én om in te werken. We zijn één van de grotere zelfstandige gymnasia. In 1913 is de school gestart, en nu kunnen we concluderen dat wij ons van een 'gymnasium oude stijl' hebben ontwikkeld tot een hedendaags gymnasium, waar naast de belangrijke rol voor het klassieke gymnasiale aandacht is voor vernieuwend onderwijs in een moderne omgeving. In onderstaande video vertelt de rector meer over onze school. 
 

Onze leerlingen komen uit het hele Gooi en omstreken. Aangezien wij het enige categorale Gymnasium in de buurt zijn, hebben wij, naast leerlingen uit Hilversum, Bussum, Blaricum en Laren, leerlingen uit Huizen, Eemnes, Naarden, Loenen, Maartensdijk en zelfs Weesp. Omdat wij onze klassen indelen naar de regio waar kinderen uit komen, hoeven de leerlingen nooit lange stukken alleen te fietsen. Omdat de school met vaste roosters werkt, beginnen én eindigen de lessen per leerjaar tegelijk. Naast het hoofdgebouw aan de Vaartweg hebben wij een dependance op geringe loopafstand: het Balneum, de basisplek voor de brugklasleerlingen. Zij volgen in dit gebouw het grootste deel van hun lessen. 

Een kleine, categorale school heeft meer voordelen: door het grote aantal leerlingen per leerjaar dat dezelfde opleiding volgt, zijn wij in staat vrijwel alle te kiezen vakken aan te bieden. 
Het gymnasium is een school voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo). Het diploma geeft toegang tot de universiteit en alle vormen van hoger beroepsonderwijs. In dit opzicht verschilt het diploma niet van dat van het atheneum, ook een vwo-school. Het verschil zit hem in het onderwijs in de Klassieke Talen; Latijn is een verplicht vak in leerjaar 1 tot en met 3 en Grieks is verplicht in de tweede en derde klas. Hierna mag één van deze vakken vervallen, maar iedere leerling doet examen in tenminste één klassieke taal!

Bekijk ook de website van zelfstandige gymnasia