Lichamelijke opvoeding

Het Gemeentelijk Gymnasium heeft een gevarieerd aanbod aan gymlessen. In ieder leerjaar, met uitzondering van klas 6, komen de volgende disciplines aan bod: atletiek, turnen, spel, zelfverdediging en bewegen & muziek. Uiteraard verschilt de moeilijkheidsgraad per leerjaar. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van onderdelen die je per discipline kunt verwachten:
  • Atletiek: shuttle-run, Coopertest, sprint, hoogspringen, verspringen, speerwerpen, discuswerpen
  • Turnen: ringen, trampoline, brug, trapeze, grondoefeningen, acrobatiek
  • Spel: voetbal, hockey, basketbal, volleybal, badminton,rugby, softbal, tafeltennis, tikspelen, frisbee, trefbalspelen
  • Zelfverdediging: stoei- en worstelvormen
  • Bewegen & muziek: eenvoudige danspassen op muziek, aerobics
Naast deze onderdelen zijn er per jaar verschillende samenwerkingsvormen en andere soort lessen die hierboven niet omschreven staan.
In klas 6 werken we in modules. In dit leerjaar wordt een aantal balsporten uitgediept en behandeld in een lessenreeks van circa 4 lessen per onderdeel.

In klas 4 en 5 is er 2 tot 3 keer per jaar een sportoriëntatieles waarin de leerlingen les krijgen in sporten die in de reguliere gymles niet aan bod (kunnen) komen. Voorbeelden hiervan zijn tennis, crossfit, fitness, streetdance, krav maga en kickboksen.

Niet alleen in de lessen L.O. is er aandacht voor sport. Ook buiten de schooltijden om is er een aantal sportevenementen per jaar, waar leerlingen onderling, maar ook tegen docenten strijden. Op school zijn dat de volgende toernooien: softbal, volleybal, basketbal, tennis en voetbal. Deze toernooien worden georganiseerd door de SpoCo (sportcommissie). Daarnaast zijn er een jaarlijks terugkerende roeiwedstrijden en basketbal- en hockeytoernooien op locaties elders.

Aan het einde van ieder schooljaar organiseert de sectie L.O. een sportdag voor ieder leerjaar m.u.v. leerjaar 6. De onderdelen kunnen per jaar verschillen en kunnen plaastvinden op school of op een locatie elders.