Frans

Waarom zou je Frans willen leren? Misschien omdat je vaak in Frankrijk op vakantie gaat. Of omdat je weet dat het een wereldtaal is: 220 miljoen mensen ter wereld spreken Frans. Of gewoon omdat je het zo mooi vindt klinken.

Op het Gemeentelijk Gymnasium leer je Frans spreken, luisteren, schrijven en lezen. Daar beginnen we al mee in de onderbouw. Je leest korte tekstjes, meestal over leeftijdsgenoten en je maakt kennis met typische Franse gewoontes. Wist je dat leerlingen in Frankrijk ‘s middags warm eten op school en dat ze rapportcijfers van 1 tot en met 20 hebben? Je maakt ook kennis met andere landen dan Frankrijk waar Frans wordt gesproken – Canada, Zwitserland, Marokko…

Je leert Frans te spreken aan de hand van vraag- en antwoordzinnen. Je kunt na een maand al eenvoudige vragen stellen en beantwoorden. ‘’Comment tu t’appelles? Je m’appelle… Tu habites où? J’habite à Hilversum”. In de les wordt al vanaf begin Frans gesproken. In het begin een beetje, maar in de loop der jaren steeds meer.

Je leert Frans te verstaan en te wennen aan de snelheid waarmee Fransen spreken. En te schrijven: goed te letten op alle accenten op letters, en onderscheid te maken tussen mannelijke en vrouwelijke woorden. Om goedlopende zinnen in het Frans te schrijven (en te spreken uiteraard), moet je de grammatica (de regels van de taal)  goed beheersen en de vocabulaire (woordenlijsten). Want zonder woordjes, woordvormen en zinsbouw kun je geen tekst maken. Daarom besteden we hieraan vanaf klas 1 veel aandacht.

In de loop der jaren op het gymnasium blijven de vier vaardigheden spreken, luisteren, lezen en schrijven centraal staan. Alleen breid je je repertoire steeds meer uit. Je houdt presentaties in het Frans: eerst eenvoudig en kort, daarna langer en over moeilijker onderwerpen; je leest stukjes uit Franse kranten, je kijkt ook naar het Franse journaal, luistert naar Franse chansons, leest passages uit Franse boeken en soms een heel boek; je voert gesprekken met klasgenoten in het Frans.

Op het gymnasium kom je bij verschillende talen in aanraking met literatuur, ook bij Frans: je leest boeken en gedichten, maar soms ook teksten van Franse liedjes. Op het gymnasium vinden we het belangrijk dat je door middel van teksten leert hoe schrijvers, dichters, en singer-songwriters (‘chansonniers’), soms in andere tijden of op andere plekken in de wereld, tegen het leven aankijken. We besteden ook aandacht aan de Franse literatuurgeschiedenis.

In de bovenbouw kun je ook DELF-certificaten op verschillende niveaus halen. De examens voor DELF (Diplôme d’études en langue française) vinden voor een deel buiten onze school plaats. Met een DELF-certificaat kun je ook in andere landen bewijzen dat je kennis hebt van de Franse taal. Handig als je later in een Franstalig land wilt gaan studeren of werken.

Kortom: met Frans op het Gemeentelijk Gymnasium stap je in de wereld van vroeger, van nu en van de toekomst.