Betty Rijxman zat in de jaren vijftig op het gymnasium aan de Schuttersweg. Tegenwoordig gaat ze, getrouwd met Harry Mock, door het leven als Betty Mock. Weinigen weten dat ze in januari 1943 geboren werd als Betty Sarlui, en dat ze bij een andere speling van het lot, ook Betty Wittenberg had kunnen heten.


Betty’s ouders, Louis en Schoontje Sarlui, woonden in de Amsterdamse Transvaalbuurt aan de president Brandstraat 18. Louis Sarlui zat in een joods werkkamp toen in het voorjaar van 1943 zijn vrouw werd opgeroepen zich te melden in de Hollandse Schouwburg. Dat deed ze, maar niet nadat ze haar zes weken oude dochter Betty had ondergebracht bij haar vriendin Janna Wittenberg en haar man Albert, die met hun twee kinderen een paar huizen verder woonden. Louis en Schoontje werden die zomer omgebracht in Auschwitz. Betty groeide voorspoedig op in een liefdevol gezin. Albert Wittenberg zat in het verzet, werd in juni 1944 gearresteerd, en werd samen met duizend andere gevangenen in het voorjaar van 1945 vermoord.


Na de oorlog kwam Betty via via bij de familie Rijxman terecht die haar adopteerden. Zo belandde ze in Laren en gestimuleerd door een onderwijzer op de Gooische School deed ze met succes toelatingsexamen voor het gymnasium.

Hugo Arlman (1969) en Jaap van Straalen (1971) spraken met haar over haar verleden, haar schooltijd op het gymnasium, haar studie, werk, Yad Vashem, kippensoep-joden, waarom ze “bewust afvallig” is en over de documentaire Ontsnapt aan vernietiging van Jedrek Nadobnik en Frènk van der Linden, waarvan een korte versie op 25 januari is uitgezonden bij Kruispunt van KRO/NCRV

Op een later te bepalen GGH-alumni event zal de hele documentaire worden vertoond. Daarbij zullen Betty Mock, Jedrek Nabodnik en Frènk van der Linden aanwezig zijn. Datum volgt dus.