Zaterdag 13 april

In de ochtend heb ik ontbeten met een vrij vullend, bagelachtig broodje en een klein broodje met vlees erin (geen 包子). Vandaag was het de dag dat wij allemaal met het gastgezin iets leuks gingen doen. Mijn Chinese buddy wilde mij graag meenemen naar het Universal themepark (van de filmstudio), dus gingen we met het hele gezin naar het themapark. Halverwege de middag gingen wij weg uit het park om samen met Arend en zijn buddy te gaan biljarten. Uiteindelijk ging ik samen met Arend, mijn buddy, Arend's buddy en Huyan (een Chinese vriend van de buddy's) op huurfietsen naar een restaurant waar we een soort Chinese barbecue hadden. Thuis heb ik geprobeerd alle dingen die ik gekocht en gekregen heb in mijn tas te proppen en heb ik heel onhandig op mijn telefoon een reisverslag uitgetikt.

(Geschreven door Casper)


Vrijdag 12 april

Mijn wekker ging om 6:20 (als je in een andere tijdszone zit is dat toch maar een getal en was het niet echt een probleem). Ik heb deze ochtend net zoals alle andere ochtenden flink ontbeten en ben met de auto naar school gebracht. In het auditorium waar we altijd verzamelen om de dag te beginnen heb ik met Daniël en zijn buddy even snel een Chinees kaartspel gespeeld. Dit speelden we met de speelkaarten die we ook in Nederland gewend zijn (harten, schoppen, klaver en ruiten). Na een busrit van ongeveer anderhalf uur kwamen we aan bij de Chinese muur. Op de weg naar de muur toe en bij de ingang van het aan bezoekers blootgestelde stuk muur was het vrij druk, toch waren veruit de meeste mensen wel Chinezen. Er is dus voornamelijk veel binnenlands toerisme. Deze week hebben wij al gemerkt dat wij als buitenlanders best bijzonder zijn voor veel mensen hier en soms willen mensen ook een foto van ons maken. Dit was alleen maar erger bij de muur. Soms word je gevraagd of mensen een foto van/met jou mogen maken, maar vaak proberen mensen het stiekem te doen. Vandaag is het mij eindelijk gelukt om een foto van iemand te maken die zonder het te vragen een foto van mij aan het nemen was (dat is een beetje een onderling spelletje geworden).

Toen we door de poortjes waren gekomen kregen we drie uur de tijd op de muur. Het verbaasde mij hoe steil de muur op bepaalde stukken op en neer gaat. Deze steilheid zorgde ervoor dat als je wat verder liep op de muur het al ietsje minder druk werd. Wij hebben ook op een steil stukje van de muur geluncht. Arend's buddy ging op de muur zijn lunch koken in een grote bak. Dit duurde vrij lang maar was wel erg grappig om te zien. Nadat we terugkwamen heb ik samen met een stuk of zeven andere GGH'ers op het mooie voetbalveld van de school tegen een grote groep Chinese jongens gevoetbald. Opvallend was hoe weinig de Chinese leerlingen tijdens het voetballen tegen elkaar zeiden in verhouding met onze bijzonder goede communicatie :).

(Geschreven door Casper)Woensdag 10 april

Om 5:40 ging bij mij de wekker af vandaag. Ik hoorde de moeder uit mijn gastgezin (Shi Xiaojuan) al het ontbijt klaarmaken. Ik maakte me snel klaar en ging samen met mijn buddy Xiaoyu ontbijten. We aten een gefrituurd brood 油条, dat was erg lekker en een soort bonensoep met witte jelly’s erin, die heb ik laten staan nadat ik een paar happen had genomen. Xiaoyus moeder wil dat ik alles probeer en maakte daarom veel klaar, maar ik heb om 6:00 ‘s ochtends nog niet zoveel honger. Daarna liepen we naar het metrostation om naar school te gaan. We doen er ongeveer 3 kwartier over om naar school te gaan, echt heel lang.


Eenmaal op school aangekomen kregen we  lessen. we begonnen met een les taal: dit was eigenlijk wat minder leuk, omdat de docenten niet echt wisten wat wij al allemaal konden zeggen. Ze waren zelfs verbaasd dat we hallo konden schrijven haha. Daarna hadden we een les astronomie, dit was wel cool, want ze hadden telescopen en ze hadden een luik op het dak wat open kon en het dak kon zelfs draaien. Alleen omdat het regenachtig en bewolkt was, konden we helaas geen planeten zien. Als laatste hadden we een les Chinese vechtkunst, dit was best grappig; het leek eigenlijk meer op dansen dan op vechten. Daarna aten we lunch op school. Hierna kregen we nog een tour over de school, bij deze school had je zelfs een museum over de geschiedenis van de school en bekende leerlingen. Er heeft bijvoorbeeld een beroemde volleybalspeelster op gezeten.


In de middag gingen we naar een shopping mall. Hier had je allemaal verschillende kledingwinkels, waar we onze Chinees skills gebruikte om af te dingen. Daarna gingen we nog naar het Ritan park om daar een beetje rond te wandelen. Het park heeft prachtige bloemen. Aan het einde van de middag werd ik weer opgehaald door Xiaoyu en liepen we samen met Hugo Max en zijn Chinese buddy weer naar het metrostation. Onderweg haalden we een heerlijke bubbletea met passievruchtsmaak. Als avondeten at ik voor het eerst bij Xiaoyu thuis. We aten dumplings met selderij, komkommer en beef vulling. Heerlijk! Na het eten moest Xiaoyu nog wat huiswerk maken en ondertussen heb ik met haar zusje van 6 gepraat. Nadat ze klaar was met haar huiswerk liet ze nog wat Chinese boeken zien in haar kamer.
(Geschreven door Clarice)


Dinsdag 9 april

We stonden vroeg op (rond 6:10) om op school te eten. We gingen die dag naar de Verboden Stad. Na de busreis en wat wandelen kwamen we ongeveer om 9:15 uur aan bij de Verboden Stad. Toen we eenmaal binnen de stad kwamen zagen we meteen prachtige gebouwen (Zie foto’s). Dit was erg indrukwekkend. We hebben hier erg lang rond gelopen. Om kwart voor 3 zijn we naar een park gelopen waar een mooi uitzicht over de Verboden Stad was. Hierna zijn we terug naar de school gegaan om vanaf daar weer met het gezin mee te gaan. Ik ging samen met mijn Chinese buddy uit eten in het xiao restaurant in een grote mall. We aten super lekkere peking eend. Hierna gingen we weer naar huis en zijn we gaan slapen.

(Geschreven door Devon)


Maandag 8 april

你好! Na een lange vlucht zijn we aangekomen in China! Ons verblijf begon, zoals dat vaker gaat, met een lange rij voor de douane. Toen we eindelijk het vliegveld uitgekomen waren, nam meneer Zhou, de coördinator vanuit de Chinese school, ons met de bus mee naar de school. We kwamen aan tijdens de pauze en de leerlingen kwamen allemaal nieuwsgierig kijken naar de gasten. Na een lunch in de kantine werden we naar de danszaal geleid. Hier kregen we een les over traditionele Chinese dans en leerden we ook zelf een paar pasjes. Na de dansles gingen we verder met de kunsten; we kregen een les in traditioneel Chinees schilderen. Hoewel het niet bij iedereen er uit zag als het voorbeeld, hebben we erg ons best gedaan en het was erg leuk om te doen. Toen we hierna naar buiten stapten, stond een groot deel van de school buiten te sporten. Het sportveld is enorm (meerdere basketbal velden met een voetbalveld en volleybalvelden en een atletiekbaan allemaal samengevoegd) en was helemaal helemaal gevuld met sportende leerlingen in uniform, een heel bijzonder plaatje. We liepen verder naar de aula en hier begon de openingsceremonie. Zowel mevrouw Kamman, als een vertegenwoordiger van de Chinese school spraken, het koor van de school zong een stukje, het dansteam voerde een dans op en, een beetje anticlimax na deze indrukwekkende uitvoering, wij stelden ons allemaal zelf voor. We konden toen ons gastgezin opzoeken en splitsten op voor de dag. Ik ging zelf met mijn gastgezin uiteten, het was heel lekker allemaal. Mijn gastgezin liet me allemaal nieuwe dingen proeven, zowel eten als drinken. Hierna reden we naar het appartement en wisselden we cadeautjes uit. Het zusje van mijn buddy, Tiantian (of Wendy) van 4 jaar oud, heeft me toen allemaal Chinese kinderprogramma's laten zien. Niet veel later, rond 22.00, zijn we naar bed gegaan. We moesten de volgende ochtend om 5.45 al op! 

 Groetjes uit Beijing!
(Geschreven door Sue)


Zondag 7 april
Beijing, here we come! Met 27 leerlingen en 3 begeleiders zijn we er klaar voor om naar China te vliegen. Dit zijn leerlingen uit de bovenbouw die Chinees volgen. De komende dagen zullen onze belevenissen te volgen zijn via deze blog. Alvast veel leesplezier!

Bij foto 3 staat op het bord: "hartelijk welkom aan de leerlingen en docenten van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum".