In gesprek met winnaars Paul Polak Prijs: Stef Graafsma en Suzanne van Buuren

Het Gemeentelijk Gymnasium heeft een prijsvraag in het leven geroepen voor leerlingen die opkomen voor een ander of in verzet komen tegen onrecht. De Paul Polak Prijs, die op 1 september 2021 is gelanceerd, bestaat uit een geldbedrag dat de winnende leerling mag besteden aan een project of initiatief waar hij/zij aandacht voor vraagt. De onderscheiding is vernoemd naar oud-leerling Paul Polak. Bovenbouwleerlingen kwamen eind augustus 1941 - dit jaar 80 jaar geleden - in opstand tegen de verwijdering van joodse leerlingen en docenten van de school.  

Het alumnibestuur maakt deze prijs financieel mogelijk. Suzanne van Buuren en Stef Graafsma zijn de eerste winnaars van de prijs.  

Suzanne en Stef aan het woord

Wij zijn Suzanne van Buuren en Stef Graafsma uit de 5e klas. We zitten beiden in de debatclub en maken in onze vrije tijd muziek.  

Ik ben Suzanne, ik zit in de 5e klas en ik houd van creativiteit. Ik heb veel ideeën waar ik dingen mee wil doen en vind het belangrijk om een zinvolle bijdrage aan de samenleving te leveren. 

Ik, Stef, vind het leuk om op school extra dingen te doen en vind het heel belangrijk om op te komen voor mensen of groepen die dat nodig hebben.  

Daarom was de Paul Polak prijsvraag voor ons een echte kans.  


 Door de posters en speciale aandacht rond de Paul Polak Prijs zijn we op het idee gekomen om ons op te geven en mee te dingen.  


We hebben op het laatst besloten om mee te doen, maar eigenlijk was ons onderwerp al best snel duidelijk. We willen graag iets doen voor jongeren met mentale-gezondheidsproblemen. Zelf vallen we ook onder deze doelgroep, we merkten dat jongeren heel erg afhankelijk zijn van anderen als het gaat om hulp bij mentale gezondheid. We zien in onze omgeving dat veel jongeren niet weten waar ze terecht kunnen, dus willen we hen hiermee helpen.  

 

Mevrouw de Haas begeleidt ons project: het bouwen van een website met informatie voor jongen met mentale problemen. Michiel Haverlag helpt ons waar het gaat om het ontwerpen en bouwen van de website. Het resultaat laat nog even op zich wachten, op dit moment zijn we druk bezig met het ontwerpen van posters met de link en de QR – code die verwijst naar onze website.  

 

Mocht je dit initiatief en de leerlingen bij de uitwerking van hun plan willen ondersteunen, dan kun je een bedrag overmaken naar NL82 ABNA 0442 835027, o.v.v. Paul Polak Prijs.