"Maar dan moet ik in het weekend mijn wekker zetten!"

Het was voor enkele leerlingen even slikken geweest. Want jezelf kwalificeren voor de regionale voorronde van de Grote Ken-Je-Klassiekenquiz is één ding, maar op een zaterdag thuis al om 9.30 uur ingelogd zijn voor de eerste digitale editie van die jaarlijkse kennisquiz voor gymnasiasten, dát is heel wat anders. Toch zaten ze zaterdag 23 januari alle vier op tijd achter hun scherm: Bastiaan Struik (G4), Blom Bezemer, Oscar Valkering (G5) en Sofie Doeksen (G6). 


Twee weken daarvoor hadden zij op vrijdagmiddag met 14 andere leerlingen uit de bovenbouw via Teams de schoolfinale gespeeld. In verschillende rondes beantwoordden de leerlingen interactief met hun telefoon uiteenlopende vragen over de oudheid. En dat deden zij zeer verdienstelijk, al bleek het geen van de deelnemers bekend dat de mythische koning Erysichthon - geplaagd door aanhoudende honger - uiteindelijk zichzelf maar had opgegeten. Een mens kan ook niet alles weten. Verrassende en zeer verdiende winnaar die middag was vierdeklasser Bastiaan, die weliswaar samen met Blom de hoogste score behaalde, maar met zijn antwoorden net iets sneller was dan deze vijfdeklasser én KJKQ-veteraan.


Snel terug naar genoemde zaterdag. Onze 'fabulous four' speelden individueel mee tegen zo'n 25 andere leerlingen, die van heinde en ver via glasvezel in verbinding stonden met de organisatie van de landelijke Ken-Je-Klassiekenquiz: het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden en Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum Tresoar in Leeuwarden. Onze leerlingen moesten even hun vorm vinden. Aanvankelijk stonden in de top-5 enkel onbekende namen, maar toen - na acht vragen - was daar plots Sofie, die vlammend binnenkwam op plek 3! ‘Sofie Doeksen is back in the game!’ kopte Kahoot. En daar bleef het niet bij, want even later nam zij zelfs de leiding. Een formidabele prestatie, ook al moest zij die plaats even later noodgedwongen weer afstaan. En ook Oscar wist zich enige tijd bij de kopgroep te voegen na een imposante reeks van 7 goede antwoorden. 

 

En zo bleef het tot het einde spannend. Uiteindelijk bleek een finaleplaats er dit jaar voor onze school niet in te zitten, maar het was een genoeglijke ochtend en onze kandidaten (alsmede hun docent) hebben zich uitstekend vermaakt. Sofie overwoog na afloop zelfs voor haar examen te zakken om zo volgend jaar weer mee te kunnen doen. Een idee dat direct op bijval kon rekenen van de anderen. Natuurlijk haastte ik mij te zeggen dat dát een te groot offer zou zijn, al zag ook ik het helemaal voor mij: Sofie Doeksen is back in the game!   


Namens de sectie klassieke talen,


Henk Jan Top