Wat ben je na het gymnasium gaan doen?

Het heeft voor mij even geduurd voordat ik mijn uiteindelijke pad gevonden heb. Na het gymnasium ben ik in de eerste instantie begonnen met de bachelor Chinastudies aan Universiteit Leiden. Hier voelde ik al vrij snel dat ik niet op mijn plek zat - na een halfjaar ben ik hiermee gestopt. Ik wilde iets creatiefs doen, en ben toen uitgekomen bij de bachelor Illustratie aan de kunstacademie in Zwolle. Hier heb ik 2.5 jaar gestudeerd.

Tijdens mijn studie Illustratie ontwikkelde ik een interesse in het toepassen van mijn werk op textiel. Ik besloot dat dit een richting was waar ik meer over wilde leren - mijn opa was vroeger dessinontwerper. Zodoende heb ik contact opgenomen met een school in het buitenland, waar Design for Textiles als bachelor wordt aangeboden. Ik mocht een halfjaar komen studeren als ‘Visiting Student’ aan Heriot-Watt University in Galashiels, Schotland. Hier voelde ik me zo op mijn plek dat ik besloot om mijn bachelor daar af te maken, en dus ben ik van studie gewisseld en naar Schotland verhuisd.

Na mijn bachelor Design for Textiles te hebben afgerond ben ik een master gaan doen aan de Glasgow School of Art, MDes Fashion + Textiles. Mijn specialism is ‘printed textiles’, wat inhoudt dat ik designs en patronen ontwerp die op textiel gedrukt worden. Ik teken of schilder losse elementen, die ik inscan en vervolgens in Photoshop digitaal tot een repeat of placement print verwerk. Dit wordt vervolgens omgezet in een stof, ofwel met de hand door middel van zeefdrukken, ofwel door middel van een digitale textielprinter.

Tijdens mijn bachelor heb ik meerdere collecties stoffen ontworpen, en ook veel geleerd over scheikundige processen die betrokken zijn bij het proces van stoffen kleuren en bedrukken. Dit gaf mij de perfecte balans tussen theoretisch, creatief en praktisch werk - wat me zo getrokken heeft aan deze studie.

Tijdens mijn master ging het creatieve vlak dieper, en heb ik naast het ontwerpen van een collectie stoffen deze ook verder tot een modecollectie moeten verwerken. Mijn master heb ik vorig jaar afgerond.


Wat doe je nu?

Ik woon en werk momenteel in Glasgow. Ik heb hier een baan gevonden als Textile Designer voor een Schots interieurbedrijf, Voyage Maison - gericht op de verkoop van behang, stof, kussens, meubilair, gordijnen, etc. Ik werk in een creatief team, en we zijn op dit moment bezig met het ontwerpen van nieuwe collecties voor Spring/Summer 2024. Hiervoor moet ik mijn stijl en esthetiek aanpassen aan wat het bedrijf van mij vraagt en mijn creatieve vaardigheden weer op een hele andere manier toepassen. De stijl van het bedrijf kenmerkt zich door het gebruik van waterverf in hun dessins, en momenteel ben ik dus veel aan het schilderen.


Wat heeft het gymnasium jou gebracht?

Heel veel. Het gymnasium heeft mij een bepaalde ambitie en werkethiek gebracht, die mij altijd in staat heeft gesteld het meeste uit mijn studies te halen en te zoeken naar meer. Ik kan ook niet genoeg benadrukken hoe waardevol de loopbaanoriëntatie voor mij geweest is in mijn tijd op het gymnasium (met speciale dank aan Marya de Haas). Ik heb eindeloos veel afspraken gehad om te zoeken naar wat ik écht wilde doen na het gymnasium. Ik ging continu naar verschillende open dagen, maar kon op universitair niveau niks vinden wat mij echt enthousiast maakte. Marya heeft mij heel erg geholpen om iets te vinden waarin ik het creatieve en academische kon combineren. Zelfs nog na het verlaten van het GGH ben ik verschillende keren teruggekomen naar de school - toen ik na het stoppen met Chinastudies vreselijk in de rats zat en niet wist wat ik moest met mezelf. Samen met Marya heb ik toen verschillende opties bekeken, onder andere Kunstgeschiedenis, Industriëel Ontwerpen en, uiteindelijk, de kunstacademie.


Welke herinnering aan het GGH zou je graag willen delen?

Chinareis. Omdat ik Chinees volgde als extra vak heb ik in de vierde klas eerst een uitwisselingsstudente uit Beijing bij mij thuis gehad voor een week. Het jaar daarop mochten wij naar China, en heb ik een week bij hetzelfde meisje in haar huis gewoond. Dit was echt een ontzettend bijzondere ervaring, waarvan ik me toendertijd niet echt besefte hoe bijzonder het eigenlijk was. Het studeren aan verschillende scholen, zowel in Nederland als in het buitenland, heeft mij heel veel perspectief gebracht over hoe speciaal het is dat ik dit dankzij het GGH heb kunnen ervaren.

Nathalie aan het werk