8 Hoog gemotiveerde bèta’s bezoeken Viva Fysica!

10 februari 2020

Op vrijdag 24 januari 2020 was weer een editie van Viva Fysica! Het congres over natuurkunde onderzoek in Amsterdam. Docenten Rudolf Burggraaf (Natuurkunde) en Eric Snelders (Scheikunde) gingen op pad met een groepje van hun ‘hoog gemotiveerde’ leerlingen: Tommie van Aerle, Jip de Boer, Vera van de Hil, jack Mulder, Madeleine Robertson, Ruby van Soest, Ruben Zuidgeest en Dorus van Toor.

Tijdens het ochtenddeel van deze conferentie kwamen onderzoekers aan het woord die de zaal bijpraten over de actuele stand van onderzoek op het gebied van de natuurkunde op de grootste en de kleinste schaal. En alles daar tussenin. Eerst een inleiding over de recente Nobelprijzen voor kosmologisch onderzoek, daarna een prachtig verhaal over exoplaneten en een inspirerend inkijkje in de kansen om buitenaards leven te ontdekken. Toen werden we getrakteerd op een inleiding over zwarte gaten en de informatieparadox en de extreme (theoretische) uitdagingen van het onderzoek. We werden vervolgens bijgepraat over het nieuwe SI stelsel (en de kans op een nieuwe Binas versie). De ochtend werd afgesloten met een lezing over ionen in een wolk van atomen bij extreem lage temperaturen: dan hebben we het natuurlijk niet over elfstedentocht-temperaturen maar over temperaturen van enkele duizendsten van een Kelvin boven het absolute nulpunt. En wat is dan het gedrag van deeltjes en vooral: wat kun je ermee.

Na de lunch (met lekkere broodjes kroket!) vertelde een onderzoeker van het Nikhef over de vorderingen in het onderzoek naar de allerkleinste deeltjes en de rest van de middag werd ingevuld met een aantal rondleidingen en workshops, zoals het fascinerende onderzoek naar quantummaterie, ultrakoude atomen, extreme atoomklokken, een kijkje bij de telescopen van het Anton Pannekoek instituut en uiteraard rondleidingen bij Nikhef (elementaire deeltjes) en Amolf (atoom- en molecuulfysica).

En wat vinden de leerlingen ervan? Onze bèta toppers hoorden de verhalen muisstil aan en tijdens de pauzes lieten ze duidelijk merken dat het allemaal indruk maakte.Bijvoorbeeld Dorus, hij schrijft:
“…Als je geïnteresseerd bent in de nieuwste ontwikkelingen in de wetenschap, is dit zeker een aanrader. Ik had verwacht dat het heel erg fysisch zou zijn, maar sommige onderdelen raakten ook aan scheikundige onderdelen. Het meeste heeft men wel ontdekt op menselijke schaal, dus de meeste nieuwe ontwikkelingen gaan over deeltjesfysica of over astronomie. Als daar je interesse ligt, is het fantastisch, maar anders is het nog steeds leuk ter verbreding van je wetenschappelijke kennis. Hoe dan ook is het een leuke ervaring….”

Volgende keer weer !