(035) 624 11 81

Collegetour 2017-2018 gestart

Dit schooljaar zijn we van start gegaan met Collegetour. Dit is een nieuw initiatief en is een samenwerking van Scholengemeenschap Broklede (Breukelen), het Comenius College (Hilversum) en het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum samen met Bètapartners en Platform bètatechniek. Leerlingen van de deelnemende scholen krijgen de mogelijkheid om deel te nemen aan excursies naar bedrijven en instellingen, waar bètavakken een centrale rol spelen. Het doel is om leerlingen een beter zicht te geven op mogelijkheden voor studie- en loopbaankeuze. Er zijn dit jaar 8 excursies gepland, afwisselend voor leerlingen van leerjaar 4, 5 en 6. Eerder dit schooljaar zijn 15 van onze leerlingen uit klas 4, samen met nog eens 30 leerlingen van de andere 2 scholen, op bezoek geweest bij Yakult in Almere. Dit is de productievestiging van Yakult voor héél Europa. Leerlingen kregen te zien hoe Yakult wordt gemaakt en waar de kritische onderdelen van het productieproces zitten, hoe de kwaliteit van de drank wordt geborgd (zoals het aantal bacteriën dat gegarandeerd per flesje wordt geleverd)  en hoe uiteindelijk 10 miljoen van die kleine flesjes per week het pand verlaten. 

Deze week zijn enkele van onze 4e klassers mee met een groep naar Voestalpine in Bunschoten. Dit bedrijf maakt metalen componenten voor de auto-industrie: met name het metal forming proces, eisen aan de gebruikte materialen en de logistieke perikelen van het bedrijf komen aan bod.
 
Woensdag 4 oktober is een gezelschap van VWO 5 en 6 leerlingen naar BASF in de Meern geweest. Dit bedrijf specialiseert zich in het maken van katalysatoren voor de voedingsindustrie. Zo hebben de leerlingen gekeken naar de ontwikkeling van een katalysator die wordt gebruikt in het proces om plantaardige oliën smeerbaar te maken (door middel van
katalytische hydrogenering). De leerlingen hebben gezien hoe een katalysator wordt ontwikkeld maar ook hoe je kunt ‘opschalen’ naar productieniveau; ook kregen ze een inkijkje in de analytische methoden om de structuur en de werking van (nieuwe) Katalysatoren op te helderen. Bij BASF, maar ook op school, doen de leerlingen dan onderzoek naar de effectiviteit van de werking van de katalysator.

Er komen later dit schooljaar nog tours naar van Son inktfabrieken (Hilversum), Tergooi ziekenhuizen (Blaricum), Kraton polymeren (Amsterdam), International Flavours & Fragrances (Hilversum) en de Universiteit van Amsterdam waar het onderzoeksinstituut ARCNL (advanced research centre for nanolithography) baanbrekend werk verricht.