(035) 624 11 81

IJsland dag 1: slenken en platen

8 mei 2018 - 13 mei 2018


Van 8 t/m 13 mei is een groep leerlingen met aardrijkskunde in het profiel op studiereis in IJsland. Diverse plaatsen worden bezocht waarbij o.a. aandacht besteed wordt aan vulkanisme en post-vulkanisme, riftvorming, erosie, de vorming van basalt en natuurlijk geothermie en geothermische energie. Hieronder kunt u het blog van de leerlingen over hun ervaringen volgen. 


IJsland dag 1- Over gesteentes, plaattectoniek en geothermie - tekst en foto's Rebecca van den Elshout
 
Na wat vertraging zijn wij rond 13.30 uur (IJslandse tijd) geland op Keflavik Airport. Gelukkig was het weer onderhand opgeklaard en de zon liet zich ook soms zien. Na een korte kennismaking met de chauffeur en de gids kon de reis beginnen. Met de bus zouden we een paar belangrijke punten aan de zuidkust bezichtigen op weg naar waar we zouden overnachten. Als eerste kwamen we aan bij een brug die over de breuk ging van de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse plaat. Je kon zo van de ene naar de andere plaat lopen! 
 Brug tussen twee platen

Daarna reden we naar verschillende kraters waarvan men ook een prachtig uitzicht had over het kustlandschap. In de buurt lagen ook hete bronnen waaruit thermische energie gehaald wordt. Door de mineralen in het water hadden de stenen hierom allerlei mooie kleuren, zoals helder rood, geel en groen. Doordat het water zo heet was, ontstonden er grote rookpluimen die soms wel 10 meter hoog waren. Het stonk echter wel een beetje door het zwavel.
 Hete bronnen met temperaturen over de 100 graden Celsius
Links: De fumarolen en solfataren met een klein beekje ertussen  - Rechts: hete bronnen bij energiecentrale
Daarna reden wij door naar de fumarolen en solfataren. Ook hier ontstonden grote pluimen door het verdampende water en de stenen hadden allerlei mooie kleuren.
 De fumarolen en solfataren vanuit het uitzichtspunt

Het was al rond 17.30 toen wij klaar waren en vervolgens reden wij in de bus langs de kust naar het Guesthouse Husid. Na het kofferuitpakken hebben we lekkere lasagna gegeten met groente en een een stuk stokbrood. Als dessert kregen we een brownie met vruchten en slagroom. We hebben 's avonds nog gevoetbald.