Uitwisseling Shanghai - GGH

25 januari 2018 - 31 januari 2018

Van donderdag 25 tot en met woensdag 31 januari hebben 15 leerlingen uit Shanhai onze school bezocht. Tijdens hun bezoek verbleven zij bij gastgezinnen, en volgden zij enkele lessen bij ons op school. Tevens gingen zij op excursie naar onder andere Amsterdam. Lees hieronder het verslag van Eline over de uitwisseling.

Chinese Gastgezinnen
Deze week hadden 14 leerlingen met het vak Chinees, een Chinese gast in huis. De Chinezen kwamen allemaal uit Shanghai, van de Xinzhuang high school. Onze gasten hebben (door de iets eerdere aankomst ;) ) 7 nachten bij hun gastgezinnen geslapen. Iedereen was helemaal voorbereid met Chinese noedels in de keukenkastjes en opgemaakte bedden. Hoewel alle gasten bij de aankomst nog verlegen waren, hebben we kunnen zien hoe open iedereen naar elkaar opbloeide in de loop van de week. Met een mooie ontvangst van meneer Crum en mevrouw Mennen werden de Chinezen verwelkomd. We hebben een aardrijkskunde les gehad over ons land, een beeldende vorming les over portret tekenen en een wiskunde les waarin we de overeenkomsten en verschillen tussen onze en de Chinese wiskunde bespraken.

Ook hebben de leerlingen gefietst over de Gooische hei, wat bij de één net iets soepeler ging dan bij de ander. Deze eerste twee dagen waren best uitputtend voor de gasten, omdat ze een heuse jetlag hadden. Dus zoals bij mij, en ik gok dat ik voor vele anderen spreek, was mijn gast om 5:30 klaarwakker en om 20:30 kapot van de dag.

Toen het weekend aanbrak, hebben de gastgezinnen allerlei verschillende dingen gedaan om de Chinezen zo veel mogelijk te laten zien van ons land; Ze hebben pannenkoeken, haring en boerenkool gegeten. Er is gebowld, geshopt, geschaatst en gelasergamet. Er zijn leerlingen bij The Amsterdam Light Show geweest, en ze zijn naar Volendam en de Zaanse Schans gegaan.

Bij de Zaanse Schans

Na het drukke weekend, hebben we gezamenlijk een scheikunde practicum gedaan en zijn de gasten met de vierdeklassers naar Amsterdam gegaan, waar ze naar twee musea zijn geweest. We hebben ’s avonds Chinees gegeten bij The Sea Palace! Op dinsdag zijn de vijfdeklassers die het vak Chinees hebben, met de gasten naar Delft gegaan. Ze hebben een rondleiding gehad bij de Technische Universiteit van Delft. Op woensdag hebben we het kunstproject afgerond en zijn er grappige, mooie en inspirerende portretten van elkaar gemaakt, dit was een mooie afsluiting waarbij we met onze gasten terugblikten op deze week.

Tijdens al deze activiteiten en momenten hebben de Nederlandse leerlingen enorm veel met de Chinezen gecommuniceerd. Er is gesproken over de cultuurverschillen, er zijn Chinese conversaties gehouden, de meest gekke onderwerpen zijn aan bod gekomen en er zijn overeenkomsten ontdekt tussen twee enorm verschillende samenlevingen. Het was zowel voor de Nederlanders als voor de Chinese gasten een super mooie ervaring, die iedereen nog lang bij zich zal dragen en iedereen zal er met plezier aan terug denken, omdat het zo’n bijzondere week was met zijn allen.

Met dank aan alle leraren, kinderen, gasten en organisaties die bij deze week betrokken zijn geweest. Wij hebben genoten.