Chinees

Het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum is één van de weinige scholen in Nederland waar het vak Chinees gegeven wordt. Bij dit vak maak je kennis met de Chinese cultuur en je leert communiceren in het Mandarijn: de belangrijkste Chinese taal. 

  

In klas 2 kun je kiezen of je Chinees er als extra vak bij wil doen. In de bovenbouw kun je het in je vakkenpakket kiezen en je kunt er ook eindexamen in doen. Wij zijn ervan overtuigd dat je, als je Chinees tot en met het eindexamen gevolgd hebt, zoveel geleerd hebt dat je in China goed uit de voeten kunt! 

Onderbouw

In onderbouw maak je kennis met de karakters, tonen en klanken van het Mandarijn. Je leert over de Chinese grammatica en kent al zo'n 180 woorden. Je kan al veel over jezelf vertellen: jezelf voorstellen, iets zeggen over je school en over je hobby's.  

 


Bovenbouw

Vanaf klas 4 leer je ook over andere dingen te communiceren, zoals het werk van je ouders, het weer en feestjes; ook leer je de weg vragen en je vakantie boeken. We leggen steeds meer nadruk leggen op de verschillende vaardigheden (spreken, luisteren, schrijven en lezen). Je leert telefoongesprekken voeren, informatie verzamelen uit dialogen, advertenties en teksten, en zelf brieven of mails schrijven.  

 

Ook op cultureel gebied wordt je kennis verder uitgediept. Je leert meer over de Chinese dynastieën en over Chinese literatuur. Je weet ook kleine, maar ó zo belangrijke dingen als: Waarom mag je nooit een horloge cadeau doen aan een Chinees? Waarom mag je een cadeau nooit openmaken als je het krijgt?  

 

Dit alles kun je meteen toepassen tijdens de Chinareis. De school vindt het belangrijk dat de leerlingen die dit vak kiezen ook de mogelijkheid krijgen in aanraking te komen met leeftijdsgenoten uit China. Daarom organiseren wij elk jaar een uitwisseling met de Chen Jinglun Highschool in Beijing: het éne jaar gaan onze leerlingen naar de school in Beijing; het volgende jaar bezoeken de Chinese leerlingen onze school. De afgelopen jaren moest dit vanwege de corona-pandemie noodgedwongen online, maar dit schooljaar gaan we er weer naartoe! 

Bekijk ook deze video over het vak Chinees

Contactpersoon

Secretariaat

info@ggh.nu