Alfavakken

Nederlands

Nederlands is een van de kernvakken. Je leert er vaardigheden die in veel van de andere schoolvakken terugkomen. Bij het vak Nederlands horen goed luisteren, geïnspireerd spreken, boeiend schrijven en geboeid lezen; allemaal vaardigheden die je helpen begrijpen wat andere mensen bezighoudt.  

Daarnaast biedt de Nederlandse literatuur een keur aan fantastische romans en toneelstukken en geeft tegelijkertijd een beeld van de ontwikkeling van de mens van de middeleeuwen tot nu. Meer weten van de literatuurgeschiedenis is beter weten waar je een boek moet plaatsen, ervaren wat je als lezer wel of niet mooi vindt en meer gaan genieten van het lezen! 

Lees verder

Engels

Het belang van wereldtaal Engels hoeven we hopelijk niemand meer uit te leggen. Hoe rijk Engels is en hoe veelzijdig, interessant en leuk deze taal kan zijn, willen we wél steeds laten zien: taal, literatuur, geschiedenis, cultuur, humor, actualiteit...  

Lees verder

Latijn

Het Latijn heeft een lange geschiedenis. Ooit werd het gesproken door slechts een handjevol boeren die zich hadden gevestigd rond de rivier de Tiber in het midden van Italië. In 753 v. Chr. stichtte Koning Romulus op deze plek een nederzetting: Rome. De Romeinen vereerden trouw hun goden en vochten met grote dapperheid tegen hun vijanden. In de loop van de tijd onderwierpen zij steeds meer volkeren aan hun macht en zo groeide Rome langzaam uit tot het centrum van een wereldrijk. 

Lees verder

Grieks

Naast Latijn volgen de leerlingen vanaf leerjaar 2 ook het vak Grieks. Het gaat daarbij niet om de taal die vandaag de dag in Griekenland wordt gesproken, maar om de voorloper daarvan: het oud-Grieks zoals dat ca. 2500 jaar geleden werd gebruikt door grote schrijvers als Herodotos, Euripides en Plato. 

Lees verder

Duits

In totaal zijn er in Europa zo'n 100 miljoen mensen die Duits als moedertaal spreken, waarmee Duits de meest voorkomende moedertaal in Europa is. Ter vergelijking: Engels is in Europa de moedertaal van ongeveer 55 miljoen mensen, voor Frans geldt hetzelfde. Niet alleen in Duitsland spreken ze Duits, maar ook in Oostenrijk, grote delen van Zwitserland en Noord-Italië, het kleine Liechtenstein en Luxemburg. Zelfs in België is Duits de moedertaal van enkele tienduizenden Belgen!  

Lees verder

Frans

Waarom zou je Frans willen leren? Misschien omdat je vaak in Frankrijk op vakantie gaat. Of omdat je weet dat het een wereldtaal is: 220 miljoen mensen ter wereld spreken Frans. Of gewoon omdat je het zo mooi vindt klinken. Op het Gemeentelijk Gymnasium leer je Frans spreken, luisteren, schrijven en lezen en stap je in de wereld van vroeger, van nu en van de toekomst. 

Lees verder

Chinees

Het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum is één van de weinige scholen in Nederland waar het vak Chinees gegeven wordt. Bij dit vak maak je kennis met de Chinese cultuur en je leert communiceren in het Mandarijn: de belangrijkste Chinese taal.

Lees verder

Contactpersoon

Secretariaat

info@ggh.nu