Training stresspreventie

De training Stresspreventie voor Scholieren is speciaal ontwikkeld voor scholieren en studenten en geef inzicht in het ontstaan van stressgevoelens en handvatten om stress beter te hanteren. Er is een momenteel enorme toename van stress-gerelateerde klachten onder jonge mensen. De lat ligt hoog en de maatschappelijke norm is tegenwoordig: ‘druk, druk, druk.’ Er is geen of weinig tijd om de batterij weer op te laden terwijl iedereen weet dat het zinvol is om uitgerust aan een taak te beginnen voor een positief effect op het resultaat. 


Burn-out bij scholieren

Een beetje stress heeft zeker ook een functie. We kunnen beter focussen, langer of beter presteren en met wat gezonde druk neemt ook de concentratie toe. Waar gaat het dan mis? Wanneer wordt stress ondragelijk en werkt het juist verlammend? Het is niet gemakkelijk daar een eenduidig antwoord op te geven omdat dit vaak per individu verschilt. In zijn algemeenheid zou je kunnen zeggen dat het misgaat wanneer iemand niet meer luistert naar de signalen die het lichaam geeft. Er is geen sprake van een intern maar juist van een extern referentiekader. De druk wordt grotendeels bepaald door normen en waarden, verwachtingen en verplichtingen van buitenaf. 


Voor veel mensen is het moeilijk om hun eigen grenzen te voelen en te bewaken. Zeker jonge mensen zijn extra gevoelig voor "peer-pressure": de druk en de verwachtingen uit de sociale omgeving. De stress uit zich op school vaak door middel van faalangst en black-outs bij toetsen en examens en kan bijvoorbeeld negatieve effecten hebben bij het geven van presentaties. Sommige leerlingen gaan vermijdend gedrag vertonen en blijven alles uitstellen tot het laatste moment waardoor de druk toeneemt, andere blijven doorwerken tot diep in de nacht waardoor het rendement afneemt en de vermoeidheid toeslaat. Dit kan leiden tot (soms chronische) stressverschijnselen en in sommige gevallen zelfs resulteren in een burn-out bij scholieren en studenten. 


Training stresspreventie

De training geeft zowel inzichten als tools waarmee de scholieren stress eerder zullen herkennen en er vervolgens op een effectieve en gezonde manier mee om kunnen gaan. Dat betekent niet alleen voor nu met meer zelfvertrouwen en rust de examens in maar creëert vooral ook een bewustzijn - een investering waar ze een leven lang de vruchten van kunnen plukken. De training wordt actief aangeboden door het Gemeentelijk Gymnasium en door diverse andere middelbare scholen in het Gooi aanbevolen. 


De training is geschikt voor leerlingen vanaf 13/14 jaar en bestaat uit een intake, 6 sessies en een eindevaluatie.  


Wanneer is de training?

De training start in februari 2023 en vindt plaats op dinsdag of donderdag om 15.30 uur (er wordt een dinsdag- en een donderdaggroep gemaakt). De training vindt plaats op de Oude Enghweg 14, Hilversum (dit is slechts 1 km. verderop). 


Kosten

De training stresspreventie wordt ditmaal kosteloos aangeboden voor leerlingen uit klas 2 t/m 6 van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum. 


Aanmelden

Stuur een mailtje naar Jessica Koopmans.Contactpersoon

Jessica Koopmans

koopmans@ggh.nu